МВФ вважає, що ризик розпаду єврозони збільшується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ вважає, що ризик розпаду єврозони збільшується

Казна та Політика
884
Можливість виходу Греції з єврозони, проблеми банківського сектора Іспанії, а також зростання дохідності держоблігацій деяких країн єврозони посилили ризики для світової фінансової стабільності, повідомляється в опублікованій Міжнародним валютним фондом (МВФ) доповіді з питань глобальної фінансової стабільності.
Операції довгострокового рефінансування, проведені Європейським центробанком в 2011 і 2012 роках, дещо знизили напруження на фінансових ринках, одначе політична невизначеність в Греції і зросла ймовірність виходу країни з валютного блоку підвищили інтерес інвесторів до надійних активів.
Пізніше напруженість на ринках посилили проблеми банківської системи Іспанії. Навіть вирішене питання про виділення країні зовнішньої фінансової допомоги на рекапіталізацію її банківського сектора не змогло принести ринкам істотного полегшення. Стурбованість учасників торгів і невіра в ефективність вжитих заходів збереглися.
За межами Європи ризики для світової фінансової стабільності виходять зі США, яким в майбутньому загрожує не тільки бюджетний обрив (можливе скорочення витрат бюджету і підвищення податків з 2013 року), але й досягнення верхньої межі держборгу країни, який, як вважають аналітики МВФ, припаде на початок 2013 року.
Як зазначається в документі, помітне погіршення ситуації на ринку спостерігалося в травні і червні, коли волатильність на найбільших фондових і валютних ринках світу досягала рекордних рівнів за 2012 рік, а позитивна динаміка на більшості фондових ринків, зафіксована на початку поточного року, змінилася зниженням.
Посилені побоювання щодо перспектив світової економіки і стану великих банків призвели до різкого зростання дохідності за борговими цінними паперами низки периферійних країн єврозони. Так, дохідність десятирічних держоблігацій Іспанії протягом червня кілька разів піднімалася вище психологічно важливої позначки 7%.
Збільшений інтерес інвесторів до надійних активів, в свою чергу, призвів до зниження дохідності держоблігацій США, Німеччини і Швейцарії та зростання курсу долара до більшості світових валют до 20-місячного максимуму.
Нагадаємо, експерти Міжнародного валютного фонду змінили прогноз зростання світової економіки в 2013 році з 4,1% до 3,9%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас