Україна може виробляти з відновлюваних джерел більше енергії, ніж споживає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може виробляти з відновлюваних джерел більше енергії, ніж споживає

Енергетика
956
Україна може виробляти з поновлюваних джерел більше енергії, ніж споживає, вважає німецький експерт Ханс-Джозеф Фелл.
"Перспективи країни надзвичайні, ви можете забезпечити себе більше, ніж на 100%. Україна володіє високим сонячним, вітровим потенціалом, може використовувати енергію морських потоків, геотермальну енергію... Особливу увагу варто приділити біоенергетиці - активно розвиваючи цю галузь, країна може не тільки покрити свої потреби, а й почати експорт біогазу в Європу", - зазначив експерт під час доповіді в Києві в понеділок.
На думку Ханса-Джозефа Фелла, Україні варто домагатися повного переходу на поновлювані джерела до 2030 року, в крайньому випадку - до 2050 року.
Експерт упевнений, що заяви про надмірну дорожнечу відновлюваної енергетики для України є безпідставними. "Нам часто кажуть, що розвиток відновлюваної енергетики - занадто велике навантаження для економіки. Це не так - відновлювана енергетика стабілізує економіку. Завдяки використанню ВДЕ, створюються тисячі нових робочих місць, припиняється вимивання коштів на закупівлю викопних енергоносіїв за кордоном", - сказав він.
Ханс-Джозеф Фелл підкреслив, що держави витрачають набагато більше на субсидування традиційної енергетики, ніж на підтримку відновлюваної. "Найбільші пільги у всьому світі припадають на викопні палива - уряди просто бояться збільшувати ціну на нафту, газ, вугілля до реального рівня. Але це шлях в нікуди", - зазначив експерт.
На його думку, питання балансування енергосистеми при нарощуванні відсотка ВДЕ також є цілком вирішуваним. "По-перше, потрібно поєднувати вітрову, сонячну енергетику з біоенергетикою, яка може використовуватися для балансування. По-друге, необхідно домагатися більшої гнучкості в споживанні. По-третє, слід нарощувати акумулюючі потужності - такі, як ГАЕС... Так, балансування енергосистеми - це завдання, але воно цілком під силу", - резюмував Ханс-Джозеф Фелл.
Як повідомлялося, колегія Міненерговугілля 22 червня схвалила за основу проект оновленої "Енергетичної стратегії України на період до 2030 року". Документ передбачає, що частка відновлюваної енергетики в балансі країни складе до 2030 року лише 4-5%, тоді як Європейський Союз планує до 2020 року досягти цифри 20%.
Проти ухвалення документа виступили Державне агентство енергоефективності та енергозбереження, низка громадських організацій та екологи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас