Профільний комітет ВР розбереться з подвійними цінами на сигарети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профільний комітет ВР розбереться з подвійними цінами на сигарети

431
Явищем подвійних цін на ринку тютюнових виробів займуться в комітеті Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.
"Ми обов'язково перевіримо, чому на однакові сигарети існує різна роздрібна ціна", - заявив заступник голови комітету, нардеп від КПУ Євген Царьков.
Увагу комітету привернув факт того, що вже кілька місяців в роздрібній торгівлі продаються абсолютно однакові сигарети українського виробництва за різними роздрібними цінами. Наприклад, на сигарети "Прилуки Особливі" виробництва А/Т Тютюнова компанія "ВАТ Прилуки" з однаковою назвою, характеристикою, упаковкою, штрих-кодом одночасно існує дві різні роздрібні ціни - 6,50 грн і 7,50 грн.
Відрізняються пачки тільки декоративною стрічкою. По суті, це один і той же підакцизний товар, а, значить, не може мати різні ціни.
"Теоретично, існування подвійних цін на однакові сигарети - неможливо. На практиці, подібне явище може пояснюватися, або самодурством кінцевої точки продажу, або тут замішані ліві акцизні марки або підпільні тютюнові фабрики, які, прикриваються солідними людьми з депутатськими мандатами та правоохоронними органами. Тому я проведу розслідування через Податкову службу України і профільний комітет", - коментує заступник голови комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Євген Царьков.
Виробники сигарет не дають чіткого пояснення, чому в роздрібній торгівлі існує різна ціна на однакові сигарети. Прес-служба А/Т Тютюнова компанія "ВАТ Прилуки" відмовляється спілкуватися з журналістами.
Олександр Когут, директор з корпоративних питань JTI Україна, коментує: "Дисконтування відбувається за рахунок прибутку виробників і торгівлі. Частка податку, який сплачується державі, наприклад, ПДВ, також буде меншою у випадку, якщо продукт продається за зниженою ціною. Ми проти використання практики двох цінових декларацій для однакового продукту, що відрізняється лише відривною стрічкою. Така практика може призвести до серйозних наслідків: податкові органи можуть відчути необхідність подальшої жорсткості і без того жорсткого регулювання галузі. У гіршому разі, якщо така практика розшириться на всі торгові марки і буде використовуватися всіма виробниками, це може поставити під загрозу загальну економічну ситуацію в секторі", - коментують в компанії JTI Україна.
Юрій Кишко, керуючий з корпоративних питань компанії Imperial Tobacco Ukraine, вважає, що "ситуація, коли існує подвійна ціна на однакові сигарети, з правової точки зору, межова, так як в законодавстві деякі аспекти ціноутворення сигарет чітко не прописані. Тому свою оцінку такої практики повинні дати фахівці в даному питанні", - стверджує Юрій Кишко.
Одначе Державна податкова служба України не бачить ні проблеми, ні порушення закону в практиці подвійних цін на один і той же підакцизний товар.
"Суб'єкт здійснює свою діяльність в рамках встановленого правового порядку, дотримуючись вимог законодавства. Відповідно до статті 221 Податкового кодексу України, за наявності в місцях продажів тютюнових виробів одного найменування, на пачках яких вказані різні роздрібні ціни, продаж таких виробів здійснюється за цінами не вищими від вказаних на пачці сигарет", - зазначила заступник директора департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України, Жанна Кравцова.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас