МВФ представив підсумки перевірки України: цікаві деталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ представив підсумки перевірки України: цікаві деталі

Казна та Політика
8196
Міжнародний валютний фонд поширив інформаційне повідомлення (PIN) №12/72 про підсумки перевірки України в рамках Статті IV Угоди країн-членів МВФ.
29 червня 2012 року Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) завершила консультації в рамках статті IV щодо України.
"Україна продемонструвала сильне відновлення економіки в 2010-11 роках, після глибокої рецесії, що випливала зі світової кризи 2008-09 рр. Проте, відновлення в даний час сповільнюється", - йдеться в повідомленні.
У МВФ зазначають, що це пов'язано, зокрема, зі зниженням попиту на експорт України. Негативні фактори впливають на економічне зростання країни, яке прогнозується на рівні 3 відсотків у цьому році. "Інфляція, за прогнозами, збільшиться до 7,4 відсотка протягом року, що відображає тиск заробітної плати і зростання цін на продовольство. Ослаблення зовнішнього попиту, як очікується, приведе до розширення дефіциту поточного рахунку до 6,5 відсотка ВВП", - йдеться в повідомленні.
Крім того, для України зберігаються підвищеними ризики через невизначеність глобального навколишнього середовища. "Значне скорочення світового попиту, стрибки цін на сировинні товари, або позикові кошти від європейських банків створюють ризики для зовнішньої стабільності України і залишають високою потребу в зовнішньому фінансуванні", - відзначають в МВФ.
"Державний борг знизився з 41 до 36 відсотків в 2011 році, і пенсійна реформа дозволила поліпшити середньострокові бюджетні перспективи. В поточному ж році збільшилися зарплати і пенсії, що збільшує витрати бюджету за відсутності підвищення збору доходів для фінансування цього проекту", - написано в звіті. Таким чином, загальний державний дефіцит становить 3 ¼ відсотка ВВП, в порівнянні з цільовим 1,8 відсотка.
Також в МВФ звертають увагу на те, що, в даний час, жорстка грошово-кредитна політика спрямована на вирішення зовнішніх проблем і стримування інфляції. Тим не менш, це, в поєднанні зі скороченням частки позикових коштів банків, стримує зростання кредитування. Жорсткість ліквідності та адміністративних заходів, зробили свій внесок у стабільність валютного курсу.
Просунулися і реформи банківського сектора. Зокрема, в МВФ зазначають, що банківська система видається добре капіталізованою. Заходи були вжиті також з дерегулювання економіки і спрощення податкового та митного кодексів, які мають потенціал для поліпшення бізнес-середовища. "Тим не менш, рентабельність близька до нуля, а рівень необслуговуваних кредитів залишається високим", - йдеться в повідомленні.
Оцінюючи всі досягнуті Україною результати, виконавчі директори МВФ вітали прогрес, досягнутий нашою країною. Рада директорів МВФ подякувала владі України за зусилля з просування низки реформ, зокрема, затвердження пенсійного закону і нового податкового та митного кодексів. "Вони, проте, відзначають, що країна зіткнулася з затяжною уразливістю в зв'язку з низькою кришкою резерву, великою зовнішньою і фіскальною потребою у фінансуванні, і труднощами зовнішнього середовища", - сказано в повідомленні.
Директори підкреслили необхідність зміцнення політики та реформ, спрямованих на скорочення цих вразливостей, створення буферів для внутрішньої і зовнішньої стабільності та поліпшення середньострокових перспектив зростання.
Директори підкреслили, що фінансова консолідація залишається пріоритетом для України. Вони вітали рішучість влади щодо виконання в 2012 році дефіциту бюджету і закликали їх оперативно визначати надзвичайні заходи для захисту від можливих ризиків. У середньостроковій перспективі Україні слід продовжувати докладати зусилля для зміцнення державних доходів, реформи державного сектора, а також переорієнтувати витрати на збільшення зростання пріоритетів.
Крім того, всеосяжна реформа енергетичного сектора України має вирішальне значення для зниження навантаження на бюджет і дозволить отримати енергетичну незалежність. У зв'язку з цим, керівництво МВФ закликає українську владу поступово збільшувати тарифи на газ та опалення і працювати над платіжною дисципліною. "Підвищення внутрішніх цін на енергоносії буде мати важливе значення і дозволить привести попит і пропозицію в рівновагу, поряд зі збільшенням інвестицій у вітчизняне виробництво енергії. Підвищення енергоефективності та поліпшення цільових субсидій для захисту бідних також повинні бути важливими компонентами стратегії енергетичного сектора", - відзначають в МВФ.
Що стосується грошово-кредитної політики, то влада повинна приділяти більше уваги стабільності цін. "Жорсткість грошово-кредитної політики буде виправдана, якщо платіжний баланс і інфляційний тиск посилиться", - вважають у Фонді.
Директори МВФ погодилися, що поступове підвищення гнучкості обмінного курсу сприятиме пом'якшенню зовнішніх шоків, зміцненню резервів і збереженню конкурентоспроможності. У той же час, МВФ вітає прогрес, досягнутий в банківському секторі. Директори Фонду закликали українську владу для вирішення решти недоліків, зокрема, щодо високого рівня непрацюючих кредитів, низької рентабельності і валютної невідповідності, підтримувати економічне зростання. У зв'язку з цим, керівництво Міжнародного валютного фонду вітало плани України щодо зниження впливу банківської системи на валютні ризики.
Також виконавчі директори МВФ вітали прогрес України в плані економічних реформ Президента, який спрямований на сприяння економічному зростанню, поліпшення ділового клімату та залучення інвестицій. "Досягнення цих цілей потребує здійснення всеосяжних структурних реформ, в тому числі, сильного управління і подальшої приватизації", - наголошується в повідомленні Фонду.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас