Україна у ІІ півріччі 2012 р планує експортувати в Польщу 90 млн куб. м свого газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна у ІІ півріччі 2012 р планує експортувати в Польщу 90 млн куб. м свого газу

Енергетика
538
Україна має намір відновити експорт природного газу до Польщі з другого півріччя 2012 року, поставивши в сусідню державу 90 млн куб. м газу українського видобутку.
Відповідний показник закладений у прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу по Україні на 2012 рік, закріплений розпорядженням Кабінету міністрів №431-р від 20 червня, текст якого оприлюднений на урядовому порталі.
Згідно з документом, у третьому кварталі передбачається експортувати в Польщу 30 млн куб. м природного газу, в четвертому - 60 млн куб. м.
Як повідомлялося, підготовлений НАК "Нафтогаз України" проект балансу передбачав відновлення експорту українського газу в Польщу в 2012 році в загальному обсязі 200 млн куб. м.
Верховна Рада 17 червня 2011 року дозволила експорт українського природного газу, що дозволить НАК "Нафтогаз України" виконувати договір з Польською державною нафтогазовою компанією (PGNiG) про постачання газу в цю країну.
Закон "Про основи функціонування ринку природного газу" доповнено положенням, що дозволяє "Нафтогазу" і його дочірнім підприємствам експортувати природний газ, що видобувається в країні, в обсязі, що затверджується Міністерством енергетики та вугільної промисловості.
НАК "Нафтогаз України" і PGNiG в жовтні 2004 року уклали контракт на будівництво газопроводу середнього тиску Устилуг (Україна) - Хрубешув (Польща) для забезпечення газом південно-східних районів Польщі. Будівництво газопроводу завершено у вересні 2005 року.
Угода про постачання газу по цьому газопроводу між "Нафтогазом України" і PGNiG на виконання міжурядових домовленостей була укладена 24 жовтня 2004 року. Згідно з угодою, український держхолдинг повинен поставляти на адресу PGNiG природний газ середньоазіатського або українського походження.
НАК "Нафтогаз України" з 1 січня 2011 року припинив експорт українського газу до Польщі через прикордонний пункт "Зосін" (біля Хрубешува). Раніше, у вересні-жовтні 2010 року, НАК також припиняв експорт українського газу в цю країну.
PGNiG заявила про необхідність відновлення постачання, як це передбачено договором, чинним до кінця 2020 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас