Депутати дозволили проведення земельних аукціонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати дозволили проведення земельних аукціонів

Аграрний ринок
654
Верховна Рада України (ВР) схвалила в другому читанні як закон депутатський законопроект №10231-3 про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо порядку проведення земельних торгів у формі аукціону). "За" відповідний законопроект проголосували 253 народні депутати з мінімально необхідних 226.
Закон встановлює, що земельні торги проводяться у формі аукціону, за результатами проведення якого укладається договір купівлі-продажу, оренди земельної ділянки з учасником земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку або найвищу плату за користування нею, зафіксовану під час проведення земельних торгів.
Закон також передбачає, що продаж земельних ділянок державної або комунальної власності або прав на них повинен здійснюватися винятково на земельних торгах.
Крім того, продаж земельних ділянок приватної власності або прав на них на земельних торгах може регулюватися положеннями чинного Земельного кодексу, якщо інше не передбачено законом.
Відповідно до закону, укладений договір купівлі-продажу земельної ділянки нотаріально посвідчується, а право на земельну ділянку, придбане за результатами проведення аукціону, підлягає державній реєстрації в порядку, визначеному законом.
Як вважає президент "Київміськбуду" Михайло Голиця, нинішня відсутність в країні земельних торгів безпосередньо впливає на вартість житла.
У Державному земельному агентстві вважають, що схвалення законопроекту дозволить розблокувати проведення земельних аукціонів. "Що, крім наповнення бюджетів всіх рівнів, дозволить власнику землі бути впевненим, що земельну ділянку у нього не відберуть ні через суд, ні через прокуратуру. Порядок проведення аукціонів буде затверджувати Кабінет міністрів", - уточнюють у відомстві.
У свою чергу голова Держземагентства Сергій Тимченко прогнозує, що схвалення законопроекту про розблокування земельних аукціонів дозволить до кінця 2012 р. додатково отримати до держбюджету України близько 10 млрд грн.
"Місцеві ради, намагаючись продати землю..., розробляють свої правила ведення аукціонів, які носять непрозорий характер. Деякі аукціони мають системний характер, тому багато рішень таких аукціонів будуть оскаржені... Ми розробили уніфіковані, зрозумілі і прозорі правила проведення земельних аукціонів..., які будуть залучати інвесторів. За нашими попередніми підрахунками, розблокування аукціонів тільки до кінця цього року принесе (до держбюджету) до 10 млрд грн", - зазначив Тимченко.
Раніше в інтерв'ю РБК-Україна Тимченко заявляв, що земельні аукціони будуть розблоковані, але з одночасним продовженням мораторію на рік.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас