В ЄБА розповіли, чим загрожує реформа електронних грошей в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ЄБА розповіли, чим загрожує реформа електронних грошей в Україні

1092
Експерти негативно відгукуються про чергову ініціативу Нацбанку узаконити електронні гроші. У Раду внесений законопроект НБУ, який зачіпає, на їхню думку, занадто широкий спектр питань, щоб вирішити їх наскоком, пише "Дело".
Європейська бізнес асоціація написала народним депутатам лист із застереженням, що законопроект НБУ №10656 може привести до обмеження кола гравців на цьому ринку і подорожчання послуг.
У законопроекті, поданому в кінці червня, пропонується довірити ведення реєстру платіжних систем Нацбанку, зобов'язавши учасників ринку реєструватися в порядку, встановленому НБУ. Також планується визначити, що емітентами електронних грошей будуть банки, за діяльністю яких стане здійснювати контроль Національний банк.
Судячи з пояснювальної записки, закон може вирішити відразу дві проблеми ринку - по-перше, домінування в Україні міжнародних платіжних систем (таких, як VISA і MasterCard). По-друге, вирішити проблему електронних грошей. Експерти Європейської бізнес асоціації (ЄБА) вважають, що не можна в жодному законі збирати такий різносторонній спектр проблем.
"На жаль, обговорення запропонованого НБУ Проекту не було сфокусованим і досить докладним для подальшого врахування всіх ключових позицій індустрії. Саме тому поточна його редакція не враховує ті найбільш принципові пропозиції представників галузі, що негативно позначаться на стані сектора, - йдеться в листі до депутатів. - Крім того, ціла низка положень проекту, що стосуються правил для всього сектора, в проекті не прописані, а передбачено, що вони згодом будуть встановлені нормативними актами НБУ поза контролем законодавчого органу".
Мова, насамперед, про передачу Верховною Радою своїх прав на ключові принципи функціонування ринку Національному банку України. В ЄБА вважають, що нечітке викладення принципів і положень документа створює можливість появи в підзаконних актах занадто широкої інтерпретації і підвищує ризик невизначеності, небезпеки постійних змін і навіть простої помилки.
Поки питання електронних грошей не врегульовано, до 70% всіх платежів є напівлегальними. На тіньовому ринку представлені практично всі світові платіжні системи, які не можуть зайти в Україну легально, поки тут діє закон про валютне регулювання.
Як заявив один з учасників ринку, проблема в тому, що Україна не може забезпечити мультивалютність систем, поки українська гривня не є вільно конвертованою. А значить, українські платіжні системи обмежені тільки національною валютою, яка не дуже цікава бізнесу. Зауважимо, що законопроект, поданий НБУ, спрямований якраз на регулювання гривневого ринку.
На його думку, електронні гроші в Україні подібні "чорній дірі" - цілий пласт бізнесу перебуває в тіні і не платить податків. До недавнього часу це було вигідно владі. Як вважає співрозмовник "Дела", узаконення міжнародних систем в Україні неможливо через закон про валютне регулювання, а легалізація внутрішнього ринку не призведе ні до чого хорошого: зупинити стихійний розвиток електронних грошей вже не можна, питання тільки в тому, що з посиленням банківської монополії ці послуги стануть дорожчими.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас