Експерт: За підтримку НПЗ заплатить споживач — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: За підтримку НПЗ заплатить споживач

Енергетика
509
Українські НПЗ не слід модернізувати за рахунок споживачів нафтопродуктів. Таку думку висловив генеральний директор ТОВ "БНК Україна" Микола Василевич, коментуючи розглянуті урядом ініціативи щодо введення імпортних мит на бензин і дизель і безподаткового ввезення 10 млн т нафти для завантаження нафтозаводів.
"Для реконструкції нафтопереробних підприємств потрібні мільярди інвестицій власників, роки і дещо інші економічні стимули, так як поки все виглядає так, начебто всій країні пропонують "скинутися" для модернізації приватних НПЗ", - зазначив він.
"Підприємства з Білорусі, Литви, Польщі та інших країн, що постачають паливо європейської якості в Україну, знаходяться в постійному процесі технічного переозброєння. У Білорусі, наприклад, НПЗ належать державі, яка щорічно, в обов'язковому порядку, вкладає в реконструкцію величезні гроші", - пояснив фахівець.
На думку експерта, створення преференцій для окремих учасників ринку призведе до додаткового цінового навантаження на споживачів.
"Якщо будуть введені якісь обмеження на імпорт нафтопродуктів, ми ризикуємо потрапити в зону найвищих цін на моторне паливо в Європі та отримати зростання цін по всьому ланцюжку виробництво-транспорт-кінцевий споживач", - підкреслив Василевич.
На його переконання, подібні заходи також погіршать інвестиційний клімат і збільшать частку неякісної продукції на ринку.
"Загроза конкуренції на виду: в гіршому становищі опиняться мережі АЗС, які багато років розкручували свій бренд, роблячи ставку на якісні нафтопродукти", - сказав він.
Як повідомлялося раніше, експерти оцінюють вартість запропонованих пільг для НПЗ приблизно в 25 млрд грн. Ця сума складається з недоотриманих податків бюджету і додаткових зборів з автомобілістів через подорожчання палива після введення імпортних мит.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас