Київ наблизився до технічного дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ наблизився до технічного дефолту

Кредит&Депозит
3087
Заплановані на 2012 р. погашення кредитів і облігацій Києва в сумі близько $400 млн. можуть не відбутися. За відомостями видання, місто веде переговори з банками-кредиторами, серед яких "Хрещатик", Альфа-Банк і Credit Swiss про реструктуризацію боргу, оформленого прямими кредитними договорами та євробондами, на нову облігаційну позику з датою погашення влітку 2014 року.
Начальник головного фінансового управління КМДА Володимир Репік підтвердив "i" інформацію про переговори з українськими банками, повідомивши, що дозвіл випустити облігації вже оформлено відповідними рішеннями Кабміну і НБУ. "Ми ведемо переговори з банками і плануємо успішно завершити всі необхідні процедури найближчим часом", - заявив пан Репік.
Підтвердив факт проведення переговорів і голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. "Ми знаходимося у конструктивній позиції з Київською міськадміністрацією, йдуть переговори", - сказав він. Отримати коментарі представників Альфа-Банку і банку Credit Swiss до моменту виходу номера не вдалося.
Проте опитані "i" фахівці фінансового ринку схильні розглядати ситуацію, що склалася навколо позик міста, як технічний дефолт муніципалітету. "Кредитні договори такого типу оформлюються за допомогою векселів, які мають чітко визначену дату погашення, - говорить один з авторитетних фахівців із залучення зовнішніх ресурсів. - Якщо вексель не буде погашений вчасно, то фактично це означатиме дефолт позичальника".
За інформацією Київської міськадміністрації, на 2 липня було заплановано погашення кредиту в розмірі близько $97 млн. перед Альфа-Банком, на 6 липня і 11 вересня - позики $19 млн. і $37 млн. банку "Хрещатик", на 6 листопада - єврооблігацій на $250 млн., викуплених банком Credit Swiss.
Швидше за все, будуть змінені дати та умови повернення позик, які Київ зобов'язався погасити в червні 2013: $147 млн. Ощадбанку і $92 млн. - Укрексімбанку. Ці борги також оформлені векселями і, можливо, будуть реструктуризовані до 2015 р. Проте держбанки цю інформацію не коментують. "З держбанками терміни реструктуризації у муніципалітету можуть бути будь-якими, так як в цьому випадку рішення не завжди будуть ухвалюватися на ринкових підставах", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Голова правління великого банку, який побажав залишитися не названим, вважає, що ринкова ставка за гривневими облігаціями, які Київ може випустити для заміщення банківських валютних кредитів, може скласти 16-18% річних у гривні за умови фіксації ставки на рік. "При цьому не виключена і нижча дохідність паперів муніципалітету, так як Київ може диктувати банкам умови реструктуризації за рахунок адмінресурсу", - упевнений банкір.
За інформацією "i", в рамках планованої реструктуризації своїх боргів Київ також планує провести операцію з консолідації на балансі муніципалітету всіх зобов'язань комунальних підприємств перед низкою банківських установ. Вони також будуть замінені єдиним випуском облігацій міста. На баланс Києва можуть бути переведені борги КП "Київський метрополітен", КП "Київдорсервіс", КП "Київреклама" (точна сума їхніх зобов'язань невідома). "Така операція може проводитися для подальшої приватизації комунальних підприємств, борги яких на себе забере муніципалітет для підвищення їх інвестиційної привабливості", - говорить один з банкірів, який побажав не називати себе.
На його думку, подібна операція свідчить про бажання міської влади провести масштабну приватизацію перед або відразу після виборів мера. "Групи впливу з Адміністрації президента, які стоять за головою КМДА Олександром Поповим, мабуть, не впевнені в його успіху на виборах і тому намагаються швидше очистити баланси привабливих міських активів. Їх наступний продаж може, в тому числі, переслідувати мету погашення боргів, які візьме на себе місто в рамках реструктуризації", - вважає фінансист.
У свою чергу голова правління банку "Надра" Дмитро Зінков схильний бачити ситуацію в менш похмурих тонах. На його думку, рух до переведення боргових зобов'язань з комунальних підприємств на муніципалітети - правильна стратегія, яка дозволяє підвищити кредитоспроможність міських проектів. "Зазвичай комунальні підприємства отримують дотації з міських бюджетів і тому не є цікавими позичальниками для банків. Муніципалітет - набагато привабливіший і якісніший позичальник", - стверджує банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас