Чемпіонат "вхолосту" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чемпіонат "вхолосту"

3745
Незважаючи на масу захоплень іноземних уболівальників, Україна, як і раніше, залишається для Європи terra incognita в культурному плані. Проведення Євро-2012 замість вирішення цієї проблеми лише посилило її. І винна в цьому приймаюча сторона.
"Біла пляма" на культурній карті Європи
Маршрут шведських футбольних вболівальників в Києві переважно включав в себе три точки: табір на Трухановому острові, фан-зону та прилеглі бари і ресторани на Хрещатику і Олімпійський стадіон. Що стосується таких "перлин" Києва, як Софійський собор, Андріївський спуск, Києво-Печерська Лавра, то туди добирався рідкісний фанат. Та ж ситуація зі столичними музеями і театрами. "На сьогоднішній день, чесно скажу, мало цікавляться", - зізнався начальник Головного управління комунального господарства Дмитро Новицький. "Ні один заклад культури, з яким я спілкувався, не підтвердив збільшення аудиторії. Більше того, неофіційно говорять про те, що кількість відвідувачів зменшується. Тому що основна аудиторія, яка могла бути, - це українські туристи, які приїжджали до Києва. Але вони Київ не відвідали, оскільки були заклики, в тому числі від київської влади, хто міг би, щоб уникнути додаткових проблем, покинути територію міста. І цей заклик привів до того, що всі люди, які могли б відвідати Київ у справах, які можна відкласти і які не пов'язані з Євро-2012, зробили все, щоб сюди не їхати", - зазначав депутат Київради Олександр Бригінець. Схожий стан справ і в інших містах, які приймали Євро-2012. Хоча і Львів, і Харків з Донецьком можуть здивувати гостей. Львів знаменитий своєю оперою і архітектурою, а також - музеями. Харків - може похвалитися нетривіальними музеями, а також тим, що в цьому місті знаходиться символ конструктивізму - Держпром. Донецьк може вразити тих, хто цікавиться історією індустрії. Все це фанати обійшли увагою. Правда, влада того ж Львова переконує – туристи, що відвідали місто під час Євро-2012, бронювали номери на кінець літа - осінь. Так їм сподобалася столиця Галичини. "Туристи вже планують свій наступний візит до Львова, вони вже замовляють тури. Ми чекаємо, що вони повернуться не самі, а разом зі своїми друзями та сім'ями", - заявляла в.о. начальника управління туризму Львівської міськради Галина Гриник. Та й тон публікацій в іноземній пресі свідчить: Україна по-новому стала сприйматися європейцями. Англійські фанати вже поспішили заявити, що ніякої загрози від "нацистів" в нашій країні вони не відчувають. Англійська футбольна асоціація навіть готувалася подати позов до ВВС з приводу гучного репортажу. Навіть з-за океану розгледіли привабливість України: газета The New York Times назвала Київ одним з найбільш яскравих міст 21 століття.
Але всі хвалебні відгуки іноземців стосувалися переважно української гостинності, "пересічних українців". Стараннями останніх вдалося зруйнувати стереотипне сприйняття України як пострадянської держави з недружнім населенням і надзвичайно криміналізованим побутом. Проте, низка стереотипів збереглися. Так, країна-сусід і партнер України з проведення Євро-2012 "відзначилася" скандалом з двома радіоведучими, які зневажливо висловилися про трудових мігрантів з України, які працюють у Польщі. Сусід Польщі - Німеччина - теж "порадувала" вітчизняних патріотів: німецьке видання "Bild am Sonntag" у своїй інтернет-публікації назвало Україну "країною повій". І польська, і німецька сторона попросили вибачення. Але навіть дружні публікації в ЗМІ цих та багатьох інших європейських країн свідчать: Україна після Євро-2012 отримала імідж такої собі "Хоббітанії", де добре місцеве населення, дешеве і досить непогане пиво, ну і найкрасивіші дівчата на додачу. Про те, що на цій землі народився автор розрахунків оптимальної траєкторії польоту на Місяць Юрій Кондратюк, основоположник практичної космонавтики Сергій Корольов, анархіст Нестор Махно і багато інших видатних людей знають лише фахівці-історики чи культурологи. Хоча ті ж поляки не втомлюються нагадувати, про те, що саме Польща - батьківщина композитора Фредеріка Шопена. Отримавши шанс показати Україну як землю, яка зробила вагомий внесок у світову культуру, українці його бездарно втратили.
Проспали...
Незважаючи на те, що право на проведення футбольного чемпіонату Європи українці виграли в далекому 2007 році, до початку чемпіонату в 2012 році готувалися поспіхом. Через політичну та економічну нестабільність роботи з підготовки до спортивного свята призупинили. Однак, після приходу до влади "регіоналів" за підготовку узялися з подвоєною силою. Але результат все ж був суперечливий. З одного боку, майже за два роки до Євро-2012 розробили туристичні маршрути для фанатів. З іншого - карти, на яких повинні були бути позначені пам'ятки, довелося додруковувати. Та й ресторатори, які заплатили гроші за рекламу своїх закладів, їх там не виявили. Та й схеми і покажчики були зрозумілі далеко не всім туристам. Ті ж шведи скаржилися на відсутність англомовних покажчиків і брошур, які б змогли розповісти, куди можна піти. Крім того, за словами заступника голови правління Комітету громадського контролю Євро-12 Тетяни Тимошенко, не було приділено достатньо уваги інформуванню туристів про міста, які приймають чемпіонат, про туристичні маршрути та інше. Не створили й умови для туристів, які б подорожували по Україні на машині або автобусі - на трасах немає місць відпочинку для туристів кожні 100-150 кілометрів, як це має бути за стандартами. "Я вважаю, що туризм, як комплексна галузь, повинна була б потягнути розвиток інших галузей української економіки, таких як, наприклад, легка промисловість, IT, та інше. Той системний підхід, який ми пропонували спочатку, мав дати поштовх для того, щоб ми системно відбудовували економіку. На жаль, ми як свідомі школярі зробили "домашнє завдання", тобто зробили все необхідне, але не використали шанс для розвитку економіки", - резюмує Тимошенко. Ті фанати, які відвідали Україну, нарівні з доброзичливістю місцевих жителів підкреслювали і дорожнечу місцевих готелів. "Дуже дорого. Люди зазвичай розраховують вартість своїх поїздок, розраховують на певні суми... наприклад, 40 євро на день. Але не 200", - зазначив лідер англійських фанатів, директор з міжнародних питань Футбольної Федерації вболівальників Кевін Майлс.
Зараз Україна і Польща б'ють рекорди за кількістю прийнятих гостей на футбольному чемпіонаті. Всього нашу країну відвідало близько мільйона іноземних уболівальників. У фан-зонах побувало близько 3 мільйонів фанатів футболу як із зарубіжжя, так і з України. Але чи буде від цього користь? Адже одна справа - разове відвідування чемпіонату, а інша - перетворення країни на популярне серед туристів місце. Незважаючи на всі хвалебні публікації в європейських ЗМІ, а також радість з цього приводу в українських медіа, туроператори поки не поспішають "відкривати" для себе Україну. Близько 62% німецьких туроператорів вважають: навіть футбольний чемпіонат не збільшить кількість охочих відвідати нашу країну. Та й самі менеджери цих компаній не горять бажанням відвідувати Україну. Лише 14% з опитаних DW хочуть зробити подібну подорож. Для цього є об'єктивні причини. Приміром, незважаючи на ту ж підготовку до Євро-2012, той же Київ визнали найбруднішим містом Європи. Подібні проблеми є і в інших міст. Звичайно, після чемпіонату Європи з футболу наша країна може стати місцем паломництва туристів. Але це будуть дуже специфічні відвідувачі з розряду тих, з ким довелося зіткнуться Латвії. Ця держава теж стала популярною серед молодих британців, які влаштовували по ній "пивні тури". Результатом таких турів стало збільшення правопорушень на вулицях Риги. Наприклад, пам'ятник Свободи в центрі міста став улюбленим відхожим місцем для туристів. Як тут не згадати слова голови КМДА Олександра Попова, який фактично дав відмашку на подібні дії з боку гостей столиці? Тим більше, ті ж британці це вже оцінили.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас