Єврогол у ворота України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврогол у ворота України

Казна та Політика
9237
Відразу після завершення Євро-2012 почнеться перевірка законності витрачання коштів на підготовку до чемпіонату. Якщо раніше тільки українська опозиція погрожувала розкрити факти масштабної корупції, то тепер і європейські депутати збираються ініціювати незалежне розслідування. Обидві сторони підозрюють, що проекти, пов'язані з проведенням Євро, стали годівницею для людей з правлячої партії. Українська влада заявляє про безпідставність звинувачень.
У перші дні чемпіонату заступник голови Верховної Ради, депутат від Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) Микола Томенко заявив, що після свята опозиція розповість про "масове розкрадання бюджетних коштів під егідою підготовки до Євро". Пізніше ще один депутат від БЮТ Остап Семерак сказав у телевізійному інтерв'ю, що підготовка до Євро-2012 стала найбільшим корупційним проектом за 20-річчя незалежності України: "До Державної цільової програми підготовки до Євро уряд Азарова вніс 28 поправок, збільшивши її вартість з 5 до 80 мільярдів гривень (до 10 млрд. дол - "НГ")". Опозиціонери наголошують, що закупівля значної частини товарів і послуг проводилась без тендерів, непрозоро. Вони підозрюють, що левова частка замовлень дісталася фірмам, пов'язаним з владою. "Вони перетворили Євро на ширму для пояснення надвитрат з держбюджету", - вважає Семерак.
Про те ж, за словами джерел з оточення Юлії Тимошенко, заявляє екс-прем'єр. Її дочка Євгенія в інтерв'ю Радіо "Свобода" заявила: "Корупція під час підготовки до Євро-2012 була масштабною.
Всі ці факти були представлені в міжнародні організації, які можуть публічно розслідувати дані факти корупції. І ми сподіваємося, що скоро такі розслідування будуть зроблені". Судячи з заяв, задум в тому, щоб довести Європі та світу: команда Януковича запроторила політичних опонентів за ґрати, щоб не заважали грабувати країну.
Уже в дні чемпіонату українська опозиція отримала підтримку з Європи: голова фракції "Зелені - Європейський вільний альянс" в Європарламенті Ребекка Хармс закликала колег ініціювати розслідування щодо української корупції в рамках підготовки до Євро-2012. Її колега - депутат Вернер Шульц пояснив українським ЗМІ, що подібне розслідування може пояснюватися підготовкою до підписання угоди про асоційоване членство між Україною та ЄС: європейці повинні розуміти, з ким мають справу, яку країну вони збираються інтегрувати. Шульц припустив, що результати розслідування можуть стати основою для введення санкцій проти України: "Ми можемо розглянути, наприклад, бізнес-зв'язки Януковича, ми можемо подивитися на махінації, які були пов'язані з величезною корупцією під час будівництва стадіону, коли проект виявився на третину дорожчим, ніж було заплановано. Україна має дуже велику проблему з корупцією".
У Києві подібні заяви викликали негативну реакцію. Депутат від Партії регіонів Володимир Олійник обурився: Україна не є членом ЄС, Євросоюз не дав країні ні копійки на підготовку до чемпіонату і тепер не має права втручатися у внутрішні справи. Українські чиновники неофіційно рекомендують ЄС перевірити законність витрачання коштів Польщею, яка витратила приблизно в три-чотири рази більше коштів на підготовку.
Офіційно прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що з 2010 року, коли до влади в Україні прийшла нова команда, на програми, пов'язані з Євро, було витрачено близько 5 млрд. дол: "Ми вклали гігантську суму - за підрахунками України, це 40 мільярдів гривень за два роки, що перевищує всі вкладення країни в інфраструктуру за 20 років. Нам ніхто нічого не дав, нам ні цента не дали на цю справу, хоча це був загальноєвропейський захід". Прем'єр зазначив, що влада фінансувала проекти, які не можуть швидко окупитися, тому що найсучасніші стадіони, аеропорти, нові дороги - це інфраструктура, яка буде служити не одному поколінню українців.
Один з чиновників, близьких до уряду, сказав "НГ": "Нам дорікають, що дорого? А що ж Тимошенко з Ющенком, отримавши право проводити чемпіонат, не зробили дешевше? Два роки нічого не робили, довели ситуацію до того, що почалися розмови про необхідність відібрати в України право проводити чемпіонат. І нам довелося працювати в авральному режимі, кожен об'єкт - ціною надзусиль, героїзму, можна сказати. Це заслуга нашої команди, Януковича та Азарова, що чемпіонат проходить у нас, що президент УЄФА Мішель Платіні каже: Україна зробила крок на 30 років вперед, хоча їй було значно складніше, ніж Польщі, готуватися до чемпіонату. А опозиція, не зробивши нічого, тільки критикує".
Чиновник відзначив, що відразу по завершенні чемпіонату почнеться період підбиття підсумків: влада кожного міста і керівництво кожного проекту відзвітують за витрачені кошти. Про те ж заявив "Дзеркалу тижня" представник київської влади Анатолій Голубченко, який курирує столичні проекти підготовки до чемпіонату: "Буквально днями ми проводили нараду в прокуратурі. Ухвалено рішення про проведення фінансової перевірки всіх програм відразу після чемпіонату".
Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко заявив, що влада "із задоволенням підтримає" всі ініціативи про розслідування на предмет корупції навколо підготовки до Євро-2012: "Якщо в опозиції є факти - хай оприлюднять. Корупція повинна бути покарана". Він припускає, що противники влади роблять гучні і безвідповідальні заяви, щоб утримувати увагу Європи, а також щоб активізувати своїх виборців: "Це вже питання передвиборчої кампанії. Мовляв, ми можемо щось сказати, але не зараз, а потім, ближче до парламентських виборів".
Керівник Міжнародного інституту демократій Сергій Таран вважає, що нинішні заяви навряд чи завершаться серйозними розслідуваннями. Якби опозиція могла довести корупційні схеми, назвати винних, то вже зробила б це. Навіть якщо порушення і зловживання були, то українська непрозора система влади, яка існує всі роки незалежності, не дозволить знайти крайніх. Що стосується удару по іміджу влади, якого нібито зараз завдає опозиція, то експерт вважає, що ставлення Європи до команди Януковича і без того вкрай негативне. А недоказовість звинувачень на тлі успішно проведеного футбольного чемпіонату може перетворитися на удар по опозиції.
Директор Інституту української політики Костянтин Бондаренко сумнівається, що структури ЄС підтримають заклик німецьких депутатів. Він нагадав, що Ребекка Хармс вже не перший раз робить гучну заяву щодо України: "Приводи різні, але причина одна - узгоджена з російською позицією лінія німецького керівництва на те, щоб не допустити євроінтеграції України".
Президент України Віктор Янукович закликав не змішувати футбол і політику. Коментуючи недавно заяви деяких європейських політиків про бойкот Євро-2012 через арешт лідерів опозиції в Україні, голова держави визнав, що він не може розчерком пера випустити на свободу Юлію Тимошенко. Всі рішення повинні ухвалюватися судом, зазначив голова держави. "Звичайно, я розчарований передчасними висновками деяких європейських політиків, хто не розуміє глибину цих питань і поспішає робити політичні заяви. Така практика відштовхує мене від Європи, - сказав український лідер і додав: - Політика – це, в першу чергу, здатність контролювати свої емоції".
Тетяна Івженко
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас