Експерт: Монополія "Нафтогазу" в Україні закінчилась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Монополія "Нафтогазу" в Україні закінчилась

Енергетика
1308
Монополія "Нафтогазу" на газовому ринку підійшла до завершення через відділення від компанії дочірніх підприємств - "Укртрансгазу" та "Укргазвидобування". Таку думку висловив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.
"Після оформлення в публічні акціонерні товариства компанії "Укртрансгаз" і "Укргазвидобування" отримають автономний статус у бюрократичній структурі "Нафтогазу України". Червень 2012 року можна впевнено назвати формальним кінцем 14-річної монополії "Нафтогазу України" і початком нового етапу функціонування ринку", - зазначив фахівець.
Рішення Кабміну щодо "Укртрансгазу" та "Укргазвидобування" Корольчук вважає наслідком переходу реформ у нафтогазовій галузі в активну фазу. Ще одним фактором, що вплинув на рішення, експерт називає виконання вимог європейських "енергопакетів" про розподіл функцій продажу, видобутку і транспортування енергоресурсів.
"Також тепер в "Укртрансгазу" та "Укргазвидобування" з'являється можливість вирішувати фінансові питання безпосередньо з Міністерством енергетики та вугільної промисловості. У тому числі це може дозволити Україні залучати нові кредитні кошти для оплати російського газу. Хоча така перспектива не є оптимальною і може привести "Укртрансгаз" і "Укргазвидобування" до залежності від кредиторів і в результаті вони опиняться в такій же борговій ямі, як і сьогодні "Нафтогаз України"", - підкреслив Корольчук.
За словами фахівця, переведення "Укртрансгазу" та "Укргазвидобування" в розряд публічних акціонерних товариств - це означає фактичне майбутнє виділення цих компаній із структури "Нафтогазу України".
"Але якщо маніпуляції навколо "Укртрансгазу" можна охарактеризувати як підготовчий етап для участі України у газовому консорціумі, то про приватизацію "Укргазвидобування" на даному етапі мова не йде. До того ж це суперечить планам влади збільшити видобуток газу. Адже після приватизації компанії держава може недорахуватися частини видобутого природного газу. Приклад "Укрнафти", яка не виконує закон і не поставляє видобутий газ для потреб населення, є показовим", - пояснив експерт.
Нагадаємо, що Кабінет міністрів України ухвалив рішення реорганізувати дочірні підприємства Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" - ДК "Укртрансгаз" і ДК "Укргазвидобування" - в публічні акціонерні товариства.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас