Влада Іспанії позитивно сприйняла доповідь МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Іспанії позитивно сприйняла доповідь МВФ

Казна та Політика
236
Уряд Іспанії позитивно сприйняв доповідь Міжнародного валютного фонду (МВФ), але не бачить в ній нічого нового, повідомляють іспанські ЗМІ з посиланням на високопоставлене джерело в уряді, пишуть РИА Новости.
У п'ятницю МВФ поширив підсумкову заяву, в якій наголошується, що влада Іспанії вжила багато зусиль щодо низки напрямків для відновлення економіки і довіри інвесторів, проте прогнози щодо її зростання, як і раніше, залишаються слабкими.
"Уряд Маріано Рахоя вважає, що остання доповідь МВФ, в якій містяться рекомендації щодо підвищення ПДВ і зниження зарплат чиновникам, містить позитивні аспекти, але разом з тим вони не нові", - цитують ЗМІ слова джерела.
Як відзначають іспанські видання, проведені прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм структурні реформи, зокрема трудова реформа і зменшення дефіциту бюджету, вже принесли перші позитивні результати.
Іспанська влада вважає, що рекомендації МВФ щодо підвищення ПДВ не обов'язкові для виконання, так як є інші джерела поповнення державної скарбниці, в тому числі за рахунок непрямих податків.
Раніше прем'єр-міністр Іспанії неодноразово заявляв, що не буде підвищувати податок на додану вартість, який залишається одним з найнижчих в Європі.
Іспанський уряд також вважає, що багато пропозицій, що містяться в доповіді МВФ, уже включені у стабілізаційний план, а також в План структурних реформ, і передані Євросоюзу.
"Уряд Іспанії розцінює доповідь МВФ як визнання зусиль влади щодо проведення структурних реформ", - цитують слова джерела іспанські ЗМІ.
Експерти МВФ в доповіді позитивно оцінили збільшення владою Іспанії вимог до банків щодо резервів капіталу, заходи консолідації бюджету і трудову реформу. Проте в документі підкреслюється, що ці кроки не сприяли відновленню довіри, і запланованих показників, швидше за все, досягти не вдасться. Зокрема, мова йде про завдання скорочення дефіциту бюджету до 5,3% ВВП за підсумками поточного року.
МВФ звернув увагу на безробіття, що зростає в Іспанії, яке складає 24%. На цьому тлі пропонується поставити завдання увійти до списку топ-10 світових індексів, що відслідковують конкурентоспроможність і бізнес-клімат.
На думку експертів МВФ, грамотне застосування допомоги від Єврогрупи на рекапіталізацію банків в поєднанні з реформами в інших сферах може допомогти відновити довіру інвесторів і повернути економіку на шлях зростання і скорочення безробіття. Іспанії також необхідно співпрацювати з іншими державами єврозони з питання створення банківського союзу.
МВФ рекомендував розділити банки на три категорії – які не потребують фіндопомоги; системоформуючих організацій, яким потрібні додаткові кошти, і такі, що не мають статусу системоформуючих. Відповідно до такого поділу владі Іспанії пропонується розподіляти фінансову допомогу від Єврогрупи, яка може скласти до 100 мільярдів євро.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас