Бойко: Імпорт бензину в Україну перевищив критичну межу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Імпорт бензину в Україну перевищив критичну межу

Енергетика
3334
Частка імпортованих в Україну нафтопродуктів перевищила критичний рівень. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.
Як передає Інтерфакс-Україна, Бойко відзначив: "У нас спільна позиція з Мінекономрозвитку. Імпорт, який сьогодні у нас є, перевищив критичну межу, і зараз ми працюємо над запуском НПЗ".
Міністр також зазначив, що проведення спеціального розслідування щодо імпорту в країну нафтопродуктів є лише одним, але не основним механізмом, який може посприяти відновленню роботи вітчизняних НПЗ.
"Спеціальне розслідування може бути одним з механізмів роботи, кінцевою метою якої є запуск вітчизняної нафтопереробки, але він не основний", - додав голова Міненерговугілля.
У той же час Бойко не уточнив, які кроки планує робити уряд для відновлення повноцінної роботи внутрішньої нафтопереробки.
Нагадаємо, на початку червня міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко повідомив, що МЕРТ вивчає можливість введення мит на імпортні нафтопродукти з метою стимулювання власного виробництва.
Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі в грудні 2011 року припинила спеціальне розслідування, яке тривало майже рік, щодо імпорту в країну окремих видів нафтопродуктів незалежно від країни походження без застосування спеціальних заходів.
З боку учасників ринку введення мит підтримували українські НПЗ, які заявляють, що отримують сировину значно дорожче, ніж НПЗ країн Митного союзу, зокрема, Білорусі. Проти мит виступали великі мережі АЗС, які переважно імпортують паливо. Вони вважають, що мита монополізують ринок нафтопродуктів і призведуть до підвищення цін на ньому.
За даними Міненерговугілля, споживання нафтопродуктів в Україні в першому кварталі поточного року зросло на 2,7% (на 58,8 тис. тонн) - до 2 млн. 204,2 тис. тонн. У тому числі споживання бензину знизилося на 2,7% - до 908,8 тис. тонн, мазуту - на 13,3%, до 163,4 тис. тонн, тоді як споживання дизельного палива збільшилося на 10,6% - до 1,132 млн тонн. Частка імпорту в споживанні бензинів в країні в січні-березні 2012 року зросла до 43,9%, дизпалива - до 73%.
У поточному році переробку нафтової сировини здійснювали лише два з п'яти діючих НПЗ країни (Лисичанський і Кременчуцький), а також Шебелинський ГПЗ.
У той же час Лисичанський НПЗ 15 березня 2012 року оголосив про припинення виробництва нафтопродуктів і завершення підготовчих робіт для переходу в режим ремонту з можливістю подальшої консервації заводу. З жовтня 2010 року переробку не здійснює Одеський НПЗ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас