Білорусь отримає третій транш кредиту від ЄврАзЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь отримає третій транш кредиту від ЄврАзЕС

Казна та Політика
142
Антикризовий фонд ЄврАзЕС, який контролює Росія, протягом тижня надасть Білорусі давно обіцяний третій транш кредиту на $440 млн, четвертий транш на ту ж суму може бути перерахований восени, повідомив журналістам у п'ятницю міністр фінансів РФ Антон Силуанов.
$440 млн третього траншу, за словами міністра фінансів, будуть перераховані протягом тижня. Що стосується четвертого траншу фінансової допомоги, "передбачено рішення восени поточного року", сказав Силуанов. Він уточнив, що буде додана низка умов в поточну угоду щодо кредиту, що передбачає реалізацію антикризових заходів Білоруссю.
Два попередні транші, отримані в минулому році, дозволили Мінську підтримати золотовалютні резерви, виснажені в результаті найважчої за десятиліття фінансової кризи.
Білорусь очікувала третій транш ще в I кварталі, однак фонд відкладав його виділення, домагаючись жорсткості грошово-кредитної політики.
Силуанов розповів про ті пункти угоди, які російська сторона хотіла б змінити. "Ми домовилися про те, що будуть додані деякі умови до переліку, - сказав російський міністр. - Спірне питання - загальний обсяг приросту кредитів в Білорусі, зберегти його в чинній редакції чи дещо модифікувати, щоб був контроль за зростанням кредитів з боку грошової влади".
Він додав, що фонд також наполягає на збереженні в наступному році бездефіцитного бюджету.
Крім жорсткості фінансової політики Білорусь в обмін на надання тримільярдного кредиту протягом трьох років зобов'язалася щорічно приватизувати держвласність на суму не менше $2,5 млрд.
Торік Мінськ виконав цю умову, продавши "Газпрому" 50% газотранспортного монополіста "Белтрансгаза", що залишалися в держвласності.
У поточному році білоруська влада не поспішає з приватизацією: Лукашенко публічно відкинув приготований урядом перелік запланованих до продажу підприємств, заявивши, що Мінськ не поспішає розлучатися з держвласністю.
"Ми очікуємо, що умови приватизації будуть виконані при наданні четвертого траншу", - сказав Силуанов.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас