Репетиція стійкості гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Репетиція стійкості гривні

Валюта
5370
Гривня втомилася стояти на місці. За травень її позиції змінилися відносно обох провідних валют. Протягом місяця регулятор п'ять разів змінював її офіційне значення відносно долара. Але втратила гривня лише чверть копійки. Відносно європейської валюти - навпаки, гривня тільки зміцнюється. Так офіційний курс гривні до євро виріс на 52 копійки.
Зміцнення гривні до євро сталося не тому що гривня стала сильнішою, а завдяки проблемам в ЄС і в євровалюти. Позиції долара визначалися додатковими обставинами. "Відбулося різке зниження цін на нафту. Росія, природно, почала девальвувати рубль. Девальвація рубля погіршує позиції українського експорту. Плюс, одночасно, впали котирування євро. А це - наші основні партнери, так як більше половини українського експорту йде в РФ і Європу. Якщо бути точнішими - по 33%. Природно, їхні валюти дешевшають, і Україна починає відчувати певний тиск на гривню. Але навіть це не було б якоюсь основною причиною, якби інвестори не почали виводити гроші з ОВДП. Це вплинуло на курс гривні відносно долара", - пояснив причини валютних коливань фінансовий експерт Ерік Найман.
Міжбанк відреагував
На вихід іноземців спочатку уваги не звертали, хоча курс непомітно почав зростати. По дві-три десятих копійки на добу. Але, паралельно, зростали і обсяги угод - і загальні по ринку, і винятково в доларах. Пік припав на 23 травня. Обсяг угод перевищив мільярд триста мільйонів доларів. А котирування стрибнули на рівень 8.11-8.12.
"Міжбанківський ринок одночасно і прозорий, і непрозорий. Є гравці, які купують валюту з метою забезпечення своїх зовнішньоекономічних контрактів та забезпечення розрахунків. Але, треба сказати, що значущу роль зіграли спекулянти, які підігрівали цей ринок", - підкреслив директор казначейства комерційного банку Василь Невмержицький.
Спершу один з державних банків задовольняв попит за завищеним курсом. І тільки під вечір в НБУ нарешті вирішили втрутитися. Регулятор продав валюту за курсом на 6 копійок меншим, ніж було на ринку. І лише наступного дня озвучив свою позицію.
"Не завжди те, як котирується гривня до долара, залежить від НБУ. Є вплив і світових ринків. Якщо треба буде, ми зможемо відреагувати, щоб те, що відбувається, не вплинуло на резерви і ситуацію з курсом", - заявив у своєму відеозверненні на сайті Нацбанку керівник даного відомства Сергій Арбузов.
В цьому сенсі, учасників ринку цікавить одне питання - чому регулятор не втручався в перебіг торгів протягом 10-ти торговельних сесій. Чи то просто чекав, як ринок сам знайде нову точку рівноваги, чи то був не проти, щоб банки заробили на нерезидентах завдяки зростанню курсу. Можливо, таким чином, НБУ ще й шукав нове офіційне значення для гривні.
Поки що регулятор знизив офіційну гривню на чверть копійки. Але позначку 8 гривень він ще не перетнув. В цілому, експерти підкреслюють, що ситуація із затягуванням втручання в ринок, чимось нагадала політику Національного банку періоду чотирирічної давності. Тоді команда попереднього голови НБУ Володимира Стельмаха теж чогось А, коли схаменулися і стали "гасити пожежу" на валютному ринку - було пізно. Сьогодні регулятор тримав руку на пульсі. Хоча, крім інтервенцій, він ще три дні збирав банкірів, яким втовкмачував, що проблем і підстав для девальвації немає.
"Те, що коливання гривні до долара були ситуативними, підтвердилося в наступні 2 дні, коли курси пішли назад. При цьому, було збережено той же спред. Це вже практичне підтвердження того, що було ситуативно. До того ж, ажіотажного попиту від фізичних осіб, які, традиційно, гостро реагують на курсові рухи, не спостерігалося. Не було ні ажіотажу по валюті, ні зняття депозитів та конвертації їх у долари. А це - ті два показники, які говорять про те, що це ситуативно", - додав заступник голови правління комерційного банку Сергій Уткін.
Не основний гравець
Вся справа в тому, що пересічним українцям поки не до валюти. Попереду - літо і відпустки. Хтось довіряє словами експертів, які на кожному розі стверджують, що до парламентських виборів курс гривні відносно долара буде стабільним. Когось більше заспокоює сильне падіння євро, тому про зростання долара не думають. А хтось розраховує на Євро-2012, на приїзд іноземців з "мільярдом євро", які обвалять курси в обмінних пунктах.
До речі, на підтримку іноземних гаманців розраховують і в НБУ. "Ми очікуємо гостей. Вони привезуть валюту. Ми будемо її купувати і підвищувати резерви. Це позитивно, ми дуже довго чекали цього і тепер будемо отримувати від цього позитив", - заявив голова Нацбанку Сергій Арбузов.
Найбільш песимістичні прогнози щодо "заходу" валюти від заходу - 200 мільйонів доларів. За оптимістичними прогнозами - півтора мільярда доларів.
Але, якщо врахувати обсяги торгів в останні два тижні, ця сума навряд чи допоможе регулятору довго втримувати курс. Особливо - з осені! Адже гривня, яку обіцяють пустити на соцвиплати, нарешті, дійде на ринок, почнеться ділова активність, політична складова вступить в силу. Всі ці фактори, як і багато інших, поки говорять не на користь гривні.
У цій ситуації слід НБУ звернути увагу на те, що сьогодні вкладники несуть гроші на депозити в гривні і доларі на короткий термін, під парламентські вибори. Так накопичується відкладений попит для вкладників на іноземну валюту. Чим ближче вибори, тим більше шансів, що ці гроші почнуть витікати з банків і перетікати у вигляді попиту на валютний ринок.
На довершення до всього, сам НБУ заявив про плани збільшити монетарну базу за рік на 12 відсотків. Сьогодні вона зростає темпами 3%. Таке відчутне прискорення означатиме посилення інфляції і тиск на гривню. Так що, судячи з усіх обставин, які на сьогодні проглядаються, падіння гривні до долара за два останні тижні - це перша репетиція майбутнього осіннього сценарію.
Вікторія Бойко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас