Корупція залишається однією з головних проблем в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корупція залишається однією з головних проблем в Україні

422
Широко поширена корупція залишається однією з найбільш важливих проблем в Україні, відзначає Держдепартамент США в своїй щорічній доповіді про дотримання прав людини в світі за 2011 рік.
"Корупція була і залишається широко поширеною проблемою у виконавчій, законодавчій і судовій гілках влади, а також в суспільстві. Урядові чиновники всіх рівнів часто займалися корупційною діяльністю", - сказано в звіті.
У тексті доповіді мова йде про схвалення українським парламентом закону про основні засади запобігання та протидії корупції. Також повідомляється, що президент Віктор Янукович заявив про відкриття Генпрокуратурою більше 30 кримінальних справ відносно членів попереднього уряду.
"Опозиційні політики і правозахисники стверджували, що випадки були політично вмотивованими. Місцеві та міжнародні спостерігачі висловили стурбованість з приводу звинувачень, відзначивши, що при розслідуванні фактів корупції, кримінальне переслідування не повинно бути вибірковим або політично мотивованим", - сказано в звіті.
У свою чергу, Янукович спростував звинувачення щодо вибіркового правосуддя і заявив, що "сотні кримінальних справ були відкриті відносно представників як нинішнього, так попереднього урядів".
Крім того, в доповіді йдеться про те, що Конституція і закони країни дозволяють доступ до урядової інформації, якщо вона має відношення до національної безпеки. "Державні органи зобов'язані відповідати на запити протягом 10 днів та надати інформацію протягом 30 днів... Проте доступ до офіційної інформації залишається складним. Урядові чиновники часто не розуміють законодавство і час від часу приховують інформацію", - наголошується в звіті.
Як повідомлялося, в попередньому звіті Держдепу США зазначалося, що боротьба з корупційними проявами в Україні залишається неефективною і покарання за них застосовуються дуже рідко. У звіті підкреслюється, що українське законодавство передбачає кримінальне покарання за хабарництво, проте корупція залишається широко поширеною проблемою і в минулому році була широко поширена у виконавчій, законодавчій і судовій гілках влади і в суспільстві. У документі цитується президент Групи держав проти корупції (GRECO) Драго Кос який заявив, що "не побачив покращень у боротьбі з корупцією в країні з тих пір, як уряд Януковича вступив на посаду".
Крім того, у звіті аналізується політична мотивація вибірковості судового переслідування за корупційні дії, а також хабарництво в правоохоронних і судових органах України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас