Рубіні: У Греції неодмінно буде дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубіні: У Греції неодмінно буде дефолт

Казна та Політика
4711
Всесвітньо відомий економіст, який передбачив останню фінансову кризу, Нуріель Рубіні впевнений, що дефолт у Греції неминучий - питання лише в часі. "Грецька трагедія підійшла до свого заключного акту: абсолютно очевидно, що або в цьому році, або в наступному, але ймовірність дефолту велика", - пише він на сторінках Рroject Syndicate.
На його думку, відстрочення виходу після червневих виборів і поява нового уряду, який проводить, судячи з усього, такий же варіант провальної політики (економія і структурні реформи), не відновлять зростання і конкурентоспроможність країни. "Греція застрягла в порочному колі неспроможності, втрати конкурентоспроможності, зовнішнього дефіциту і депресії, що поглиблюється", - упевнений експерт. Єдиний спосіб це зупинити, вважає він, полягає в керованому дефолті і виході з єврозони, координованих і фінансованих Європейським центральним банком, Європейським союзом і Міжнародним валютним фондом, що звело б до мінімуму побічний збиток в Греції і решті єврозони.
"Навіть при значно більшому фінансуванні державного боргу країни Греція не зможе повернутися до зростання без швидкого відновлення конкурентоспроможності. А без повернення зростання її боргове навантаження буде залишатися нестійким. Але всі варіанти, які могли б відновити конкурентоспроможність країни, вимагають реального знецінення валюти", - вважає Рубіні.
На його думку, варіант з різким ослабленням євро малоймовірний, оскільки Німеччина сильна і ЄЦБ не агресивний в ослабленні грошово-кредитної політики. Швидке зниження витрат праці за рахунок структурних реформ, які б збільшили продуктивність праці до рівня заробітної плати, також малоймовірно. Німеччині знадобилося десять років на те, щоб таким чином відновити конкурентоспроможність; Греція не може залишатися в стані депресії протягом десяти років. Крім того, швидка дефляція цін і заробітної плати, відома як "внутрішня девальвація", призведе до п'яти років депресії, що поглиблюється.
"Якщо жоден з цих варіантів неможливий, залишається єдиний шлях: покинути єврозону. Повернення до національної валюти і її різке знецінення могли б швидко відновити конкурентоспроможність і економічне зростання", - упевнений економіст.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас