ЄС: Греції самій потрібно вирішити, чи бажає вона залишитися в зоні євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС: Греції самій потрібно вирішити, чи бажає вона залишитися в зоні євро

Валюта
483
Програма економічного оздоровлення болюча для населення Греції, але лише в разі реалізації схвалених зобов'язань країна може розраховувати на допомогу європейських партнерів, і тепер Греції самій потрібно вирішити, чи бажає вона залишитися в зоні євро, заявив у середу голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.
"В демократії нові вибори - природний наслідок відсутності можливості сформувати уряд після виборів", - констатував голова Єврокомісії, виступаючи в Брюсселі перед журналістами із заявою про концепцію економічної політики ЄС. В цій заяві він присвятив Греції спеціальний розділ.
"Звичайно, ми будемо поважати демократичне рішення грецького народу, але громадяни Греції повинні усвідомлювати, що існують ще 16 демократій в зоні євро і що демократичне рішення, ухвалене зоною євро, також має братися до уваги", - сказав Баррозу.
"Мені важливо передати цей сигнал громадянам Греції", - підкреслив голова Єврокомісії.
Він зазначив, що "Греція - дуже важлива держава-член Європейського союзу, і ми хочемо, щоб вона продовжувала залишатися в родині Європейського союзу і зони євро". За його словами, Європейська комісія не шкодувала для цього зусиль і має намір продовжувати діяти в тому ж напрямку.
"Греція сама має визначити, чи бажає вона залишитися в зоні євро чи ні. Ми знаємо, що в нинішній ситуації ми просимо багато від грецьких громадян. Ми просимо чималих жертв. Але це результат політики минулого (в Греції)", - сказав Баррозу.
На його думку, грекам необхідно пояснити, що програма економічного оздоровлення для їхньої країни є найменше зло. Заходи, узгоджені Грецією та іншими державами-членами єврозони, повинні бути застосовані.
"Обіцянки повинні бути виконані не тільки тому, що Євросоюз чи зона євро цього бажають, але тому, що немає іншого менш болючого або більше простого рішення", - зазначив голова Єврокомісії.
"Програма пропонує солідарність в обмін на реформи, допомогу в обмін на реформи, доступ до фінансів, неможливий в інших обставинах. Немає простішого рішення. Інші шляхи більш болючі і менш надійні. А саме більш болючі для грецького народу", - заявив Баррозу.
Він підкреслив, що програма передбачає не тільки скорочення витрат і бюджетне оздоровлення. Греція, за його словами, повинна також зосередитися на впровадженні структурних реформ і заходів, що стимулюють економічне зростання, і в програмі закладено велику кількість таких заходів.
Баррозу нагадав, що 18 квітня Єврокомісія представила деталізоване повідомлення, з поясненням того, що Європа і Греція могли б зробити разом, щоб поліпшити ситуацію в країні.
Голова Єврокомісії підтвердив намір продовжувати співпрацювати з Грецією.
"Тепер м'яч на половині поля греків, і це вони мають сказати, чи хочуть вони теж працювати разом з іншими державами-членами зони євро та європейськими інститутами", - сказав голова Європейської комісії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас