"Нафтогаз" домовився з німецькою RWE про можливість закупівлі газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" домовився з німецькою RWE про можливість закупівлі газу

Енергетика
796
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" і RWE Supply & Trading GmbH (RWEST, Німеччина) уклали рамкову угоду про купівлю-продаж природного газу, йдеться в прес-релізі української газової монополії в п'ятницю.
"Зазначена угода створює юридичні основи для можливих поставок природного газу компанії з боку RWEST і разом з тим не містить зобов'язань сторін щодо обов'язкового здійснення купівлі або продажу енергоресурсу", - сказано в повідомленні.
Згідно з ним, ціни, обсяги поставок, а також зобов'язання сторін щодо постачання природного газу будуть визначатися окремими контрактами після їх узгодження і підписання обома компаніями.
Як повідомлялося, Україна вже тривалий час веде переговори з Росією про перегляд цінових параметрів на природний газ, закладених в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом" (РФ) від 19 січня 2009 року.
Через високі ціни на імпортований російський газ і небажання "Газпрому" переглядати цінові параметри "газової" угоди Київ оголосив курс на диверсифікацію енергопостачань.
Прем'єр України Микола Азаров в середини березня 2012 року повідомив, що "Нафтогаз України" веде переговори з RWE про купівлю природного газу так званим методом реверсного потоку. Прем'єр зазначив, що придбання газу у німецької компанії обійдеться країні дешевше, ніж його закупівля в "Газпрому".
У квітні поточного року "Нафтогаз України" отримав право закуповувати газ без проведення тендерів, що дозволить держхолдингу вийти на європейські спотові ринки. Можливість оперативної закупівлі "Нафтогазом" вуглеводнів на європейських біржових майданчиках з метою формування резервів дозволить здешевити вартість газу для українських споживачів.
Функціонування спотового ринку відіграє ключову роль в ціноутворенні на регіональних ринках газу в Європі і сприяє конкуренції на загальноєвропейському ринку. Спотовий ринок надає доступ до численних продавців газу, включаючи виробників і інших постачальників, а також створює цінову альтернативу довгостроковими контрактами.
При цьому у зв'язку з планами і заявами "Газпрому" про істотне зниження транзиту російського газу до Європи через українську газотранспортну систему України може використовувати свої газотранспортні потужності в реверсному напрямку.
Про намір вже влітку 2012 року почати закупівлі газу на європейських спотових ринках заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. В середині березня глава "Нафтогазу України" Євген Бакулін повідомив про переговори, що веде НАК, щодо закупівлі природного газу в Європі в обсязі до 10 млрд куб. м.
На думку експертів, країна зможе закуповувати на європейських спотових ринках і імпортувати через Словаччину до 20 млрд куб. м природного газу на рік, починаючи з 2015-2016 рр.
RWEST є однією з найбільших компаній в Європі, задіяних у сфері електроенергетики і газової промисловості. RWEST входить до холдингу RWE AG, який є оператором потужної газотранспортної системи в Європі, якій належать газопроводи протяжністю 23 тис. км і підземні газові сховища обсягом до 7,4 млрд куб.м. RWEST щорічно закуповує і постачає для потреб європейських країн близько 50 млрд куб. м природного газу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас