На ринку IPO зафіксований трирічний мінімум активності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На ринку IPO зафіксований трирічний мінімум активності

Фондовий ринок
785
У I кварталі 2012 року спостерігалося різке зниження рівня активності угод IPO. На даний момент відбулося загалом 157 угод, в результаті яких було залучено 14,3 млрд дол. США, що на 69% нижче показника обсягу капіталу, залученого за аналогічний період минулого року (46,6 млрд дол. США, 296 угод). Минулий квартал показав найнижчі результати за весь період часу з II кварталу 2009 року, коли 82 операції IPO принесли емітентам 10,4 млрд дол. США. Такі дані наводяться в огляді світових ринків IPO (Global IPO update), підготовленої компанією "Ернст енд Янг".
У I кварталі 2012 року в світі було проведено лише одне IPO в розмірі понад 1 млрд дол. США. Більш скупим на великі угоди за декілька минулих років був тільки I квартал 2009 року. Тоді жодна з проведених емісій не подолала зазначеного порога. У порівнянні з I кварталі 2011 року показник середнього розміру угоди знизився на 42% - з 157 млн до 91 млн дол. США. У I кварталі 2012 року сім IPO було перенесено на більш пізні терміни, і ще 36 - скасовано (5 і 53 угоди відповідно в I кварталі 2011 року). Що стосується динаміки цін, то 81% емітентів, що вийшли в I кварталі 2012 року на світові біржі, розмістили свої акції за цінами, що перебувають в межах цінових діапазонів, позначених на початку процедури реєстрації, або перевищує їх верхні межі. При цьому лише 7% IPO було завершено біля цінових позначок, що перевищили максимальні значення діапазонів, зазначених емітентами при реєстрації.
Марія Пінеллі, керівник глобальної практики "Ернст енд Янг" з надання послуг на ринках стратегічного зростання, відзначає, що "незважаючи на складні ринкові умови, світовий ринок залучення фінансування посилає певні позитивні сигнали. Компанії перестали розглядати національні біржі в якості майданчиків для розміщення своїх акцій "за замовчуванням". Уже зараз можна говорити про зростання в 2012 році активності транскордонних IPO. У Гонконзі, Лондоні і на біржах США свої акції розміщують компанії з усіх регіонів світу".
Азіатські біржі взяли не дуже бадьорий старт
Стартувавши в 2012 році зі скреготом, біржі Гонконгу, Шеньчженя і Шанхая все ж увійшли до п'ятірки лідерів серед світових майданчиків за показником обсягу залученого капіталу. Вісім з 20 найбільших у світі угод I кварталу 2012 року були укладені на азіатських біржах, на які припало 47% від сукупного обсягу капіталу, залученого на світових ринках IPO, - в I кварталі 2012 року в результаті 84 угод IPO на біржах Азії емітенти залучили 6,7 млрд дол. США. Разом з тим у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (155 угод, 25,9 млрд дол. США) показник обсягу капіталу, залученого на азіатських майданчиках, зменшився на 74%. Найбільшу за квартал угоду IPO в Азії в розмірі 794 млн дол. США провела компанія China Communications Construction Co на фондовій біржі Шанхая.
Марія Пінеллі підкреслює, що "біржі Великого Китаю зберігають свою привабливість в очах емітентів з розвинутих країн, що здійснюють діяльність в галузі споживчих товарів, у сфері промислового виробництва (наприклад, в інфраструктурному секторі), а також в сировинному (наприклад, в гірничодобувній і металургійній галузях) і технологічному секторах. Крім того, незабаром на Шанхайській фондовій біржі перестануть діяти обмеження щодо зарубіжних інвесторів, і як на біржі власне Китаю, так і в Гонконг прийдуть численні іноземні емітенти".
США: в авангарді - сектор технологій
Найбільш великими і численними на ринку США залишаються операції компаній сектора технологій. З 32 угод IPO, укладених на фондових біржах США і принесли емітентам в цілому 4,8 млрд дол. США, 11 угод або приблизно 34% були здійснені компаніями з сектора технологій, які залучили в результаті 1,1 млрд дол. США. Така динаміка цілком вписується в контекст зростаючої залежності США від продуктів і послуг технологічних компаній. За словами Марії Пінеллі, "в середньому ринкова вартість компаній з технологічного сектора США на момент проведення ними IPO удвічі перевищувала середню ринкову вартість компаній з інших галузей. Крім того, треба зазначити, що ці компанії зазвичай продавали менш істотні пакети (як правило, 10-15%), причому, за нашими прогнозами, в 2012 році багато компаній з інших секторів також звернуться до подібної стратегії, проводячи IPO".
У 2012 році європейський ринок залишається нестійким
У I кварталі 2012 року на європейських фондових біржах було проведено 24 операції IPO, в результаті яких емітенти залучили 2,5 млрд дол. США (18% від сукупного обсягу капіталу, залученого за I квартал в світі). Даний показник зумовлений тим, що саме в Європі відбулися дві найбільші угоди кварталу - голландського кабельного оператора Ziggo на майданчику NYSE Euronext в Амстердамі в розмірі 1,1 млрд дол. США і швейцарської групи компаній з надання послуг в сфері розширення діяльності DKSH Holding Ltd в розмірі 897 млн дол. США на фондовій біржі Швейцарії. "Найбільша угода кварталу свідчить про зростання рівня довіри до ринків капіталу і поступове збільшення частки компаній, що віддають перевагу випускати у відкрите звернення порівняно невеликі пакети акцій, причому ці тенденції в 2012 році будуть зберігатися", - відзначає Марія Пінеллі.
Розподіл IPO за галузями
Майже п'ята частина загального обсягу капіталу, залученого в результаті угод IPO, припадає на сектор промислового виробництва (29 угод, 2,7 млрд дол. США), за яким йде сектор споживчих товарів і послуг (16 угод, 2,2 млрд дол. США). При цьому більше п'ятої частини від сукупного кількості угод (22%) було здійснено компаніями з сектора технологій (35 угод, 2,1 млрд дол. США).
"Акції технологічних компаній як і раніше надзвичайно привабливі, з точки зору інвесторів, активно шукають оптимальні об'єкти для інвестування. На цьому тлі ми очікуємо, що великі компанії сектора технологій продовжать реєструватися як на національних, так і на зарубіжних фондових ринках", - підкреслює Марія Пінеллі.
Як зазначає Аарон Джонсон, партнер компанії "Ернст енд Янг", керівник групи з надання послуг на ринках капіталу, "незважаючи на значне число зацікавлених в проведенні IPO компаній в Росії і країнах СНД, фактично угод з початку поточного року було здійснено небагато. Ми очікуємо, що пожвавлення ділової активності на ринку IPO очолять компанії, зайняті розробкою природних ресурсів, і компанії високотехнологічних галузей. Для компаній Росії і країн СНД найбільш поширеною для лістингу залишається Лондонська фондова біржа, однак і інші майданчики викликають все більший інтерес".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас