Тисячевладдя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тисячевладдя

877
Дежавю. 6000 вкладників Ощадбанку СРСР отримають цього року по тисячі гривень компенсації за втрачені гроші. Стільки ж людей отримало компенсацію в 2008 році. І тоді, і зараз виплати здійснює державний Ощадбанк. Різниця лише в тому, що колись критикована "юлина" тисяча тепер перетворилася на "вітіну". Чим ще крім назви відрізняються дві суми з трьома нулями?
Справа в курсі
2008-й позначився найбільш нестабільним курсом гривня/долар останнього десятиліття. Якщо першу половину року українська валюта зміцнювалася до 4,8 грн. за долар, то за три осінні місяці американський долар подорожчав фактично в два рази. "Тисячним" виплатам трирічної давності пощастило - вони припали на період стабільного курсу (за НБУ 5,05 грн./$) і були еквівалентні $198. За курсом 2012-го ця сума значно менша - лише $125. Додати сюди ще інфляцію за останні три роки, і стає очевидним, що в продуктовому еквівалент тисячі 2012-го становить лише дві третини від тисячі 2008-го. Якщо ж порівнювати її з грошима СРСР, то нинішні 1000 грн. не перевищують і десятої частини тисячі радянських рублів. "Це несумірні величини. Тоді 1000 рублів - це великі гроші, а зараз 1000 грн. - жалюгідні копійки", - нарікає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Різниця у вартості нинішньої тисячі має лише один плюс - інфляційний. На відміну від виплат 2008-го, цього року ніхто не зможе дорікнути уряду в розкручуванні цінового маховика. "Інфляція на сьогоднішній день залишається дуже низькою, а значить, макроекономічні ризики виплат компенсації незначні", - упевнений аналітик Concorde Capital Віталій Ваврищук. В 2008-му річний індекс споживчих цін склав 125,2%, за підсумками 2011-го - лише 108%.
Три роки тому за виплату "тисячі" нинішня влада активно критикувала своїх попередників. Прем'єр-міністр Микола Азаров стверджує, що цілком обґрунтовано. "Тоді це було абсолютно недоцільно. Моя критика повністю підтвердилася", - говорить він. Тепер же ситуація виглядає інакше, упевнені не тільки в урядових, а й експертних колах. За словами Олександра Охріменка, враховуючи, що зараз на ринку обертається близько 190 млрд. грн., навіть коли надрукувати 6 млрд. емісійних гривень, необхідних для виплати, вони розтануть в загальній сумі грошей і на ціни не вплинуть.
Цивілізація
Ще одна особливість 2008 року - це черги і бійки під стінами Ощадбанку. Тоді нерви і здоров'я охочих отримати гроші нерідко доходили до критичних ситуацій. Цього разу навчений гірким досвідом "Ощад" попередньо провів цілу кампанію, спрямовану на роз'яснення умов та черговості отримання грошей. Не останню роль зіграв і досвід виплат клієнтам збанкрутілого Родовід Банку. Перша черга претендентів на радянські "рублі" - це вкладники, зареєстровані до 1 січня 2012 року, але які не отримали тоді гроші. За допомогою інтернету чи гарячої лінії вони повинні актуалізувати свої дані, дізнавшись про місце і час виплат. Далі прийти за карткою Ощадбанку, на яку і надійдуть гроші. Правда, навіть така схема видалася Миколі Азарову занадто складною. "Люди повинні вільно вибирати, як отримувати компенсацію: готівкою, на рахунок чи на картку", - повідомив він минулого тижня на засіданні уряду, повернувши на доопрацювання постанову щодо компенсаційних виплат. Судячи з усього, прем'єра збентежила зайва інноваційність механізму, враховуючи, що перші на черзі - пенсіонери старші 80 років. Середній же вік одержувача 68 років. Якщо виправлена постанова задовольнить прем'єра, вона буде підписана на цьому тижні. Самі виплати голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов обіцяє почати в червні. Експерти вважають, що від 20% до 40% отриманих грошей, а це близько 1-2,5 млрд. грн., можуть залишитися на депозитних рахунках Ощадбанку. Сергій Подрєзов наводить приклад клієнтів Родовід Банку: 35-40% з них залишили свої гроші на рахунках Ощадбанку. Питання - наскільки довго вони там затримаються.
Ще одне риторичне питання – чи погасить Україна всю заборгованість перед вкладниками радянського Ощадбанку. Адже на нинішніх шість мільярдів можуть розраховувати лише ті, хто встиг зареєструватися до початку 2012-го. Решта зможуть записатися до реєстру вкладників починаючи з вересня цього року, а виплати за ними будуть регламентуватися окремою постановою, вірогідність появи якої після парламентських виборів оцінюється як дуже низька. Всього ж Ощадбанк СРСР заборгував українським вкладникам понад 120 млрд. грн. Навіть сумарно виплачені в 2008-му і 2012-му 12 млрд. грн. - лише 10% цих грошей. Якщо так піде і далі, й транші по 6 млрд. грн. будуть виплачуватися кожні три роки, останні вкладники радянського "Ощаду" зможуть забрати свої гроші до 2066. Якщо ж наступні виплати будуть відбуватися тільки в роки виборів, термін скоротиться на рік - до 2065-го.
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас