Чиновник: Іспанія не має наміру вдаватися до коштів європейських стабфондів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновник: Іспанія не має наміру вдаватися до коштів європейських стабфондів

Казна та Політика
105
Іспанія має достатній обсяг ресурсів, щоб впоратися з проблемами банківського сектора, не вдаючись до коштів європейських стабфондів. Про це заявив в Мадриді держсекретар Іспанії з питань економіки Фернандо Хіменес Латорре. "Зараз ми не бачимо необхідності вдаватися до коштів іспанського Казначейства. У будь-якому випадку, навіть якщо подібна необхідність виникне, проблеми банківського сектора не настільки серйозні, щоб задіяти допомогу Євросоюзу", - наводить його слова Reuters.
Іспанська влада вже не в перший раз заперечує необхідність звернення за коштами Євросоюзу. Раніше міністр економіки Іспанії Луїс де Гіндос спростував припущення про те, що банки країни не зможуть обійтися без фінансової підтримки і будуть змушені звернутися до ресурсів Європейського фонду фінансової стабільності, щоб покрити потребу в рефінансуванні.
Іспанський уряд оцінює потребу банківського сектора в рефінансуванні в 50 млрд євро. Однак інвестори сумніваються в об'єктивності цієї цифри. Як повідомив де Гіндос, причини сумнівів пов'язані з можливістю ескалації боргової кризи в єврозоні. "Такий розвиток подій ускладнить проведення програми бюджетної консолідації і надасть прямий вплив на банківський сектор", - пояснив він.
Раніше міжнародне рейтингове агентство S&P знизило довгостроковий рейтинг Іспанії з "А" до "BBB+", пославшись на ризик значного збільшення боргового навантаження на держбюджет країни. Головним чином дане навантаження може сформуватися з умовної заборгованості через необхідність надавати фінансову підтримку національному банківському сектору, вказало агентство.
Ситуація ускладнюється тяжкою обстановкою в економіці країни. 23 квітня Банк Іспанії повідомив, що ВВП країни, що є п'ятою за величиною економікою єврозони, зменшився, за попередніми даними, на 0,4% в квартальному обчисленні, а в річному - на 0,5%. В IV кварталі 2011 року іспанська економіка скоротилася на 0,3%. Зниження показника ВВП протягом двох кварталів поспіль вважається технічною рецесією.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас