Меркель: Положення бюджетного пакту Євросоюзу не підлягають перегляду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель: Положення бюджетного пакту Євросоюзу не підлягають перегляду

Казна та Політика
160
Бюджетний пакт, який підписали в Брюсселі 2 березня 2012 р. представники урядів 25 з 27 держав Євросоюзу, не підлягає перегляду. Таку позицію озвучила канцлер ФРН Ангела Меркель в інтерв'ю місцевим діловим ЗМІ. За її словами, положення фіскального пакту були узгоджені лідерами європейських держав і ратифіковані парламентами Греції та Португалії. "Незабаром пакт ратифікують та інші держави-члени ЄС", - сказала німецький канцлер, нагадавши, що наприкінці травня 2012 року в Ірландії відбудеться референдум з даного питання. "На цьому тлі положення бюджетної угоди ЄС перегляду не підлягають", - сказала Меркель.
Раніше кандидат від соціалістів на пост французького президента Франсуа Олланд - основний суперник Ніколя Саркозі на президентських виборах - пообіцяв, що порушить питання про перегляд положень бюджетного пакту в разі перемоги на виборах. Він уточнив, що можливий і компромісний варіант: фіскальний пакт буде ратифіковано в поточній формі, а пізніше розширено додатковою угодою, що передбачатиме заходи підтримки економічного зростання і буде спрямованою на створення робочих місць.
У відповідь німецький канцлер заявила, що лідери ЄС вже працюють над конкретними пропозиціями щодо заходів стимулювання економічного зростання і створення робочих місць. Ці кроки, разом зі стійким фінансовим становищем, на думку Меркель, є основою благополуччя і процвітання регіону. Конкретні пропозиції європейських політиків щодо цього питання будуть оприлюднені на наступному саміті в червні 2012 року, уточнила бундесканцлер.
Бюджетний пакт, який передбачає напівавтоматичне застосування санкцій до членів ЄС, які порушують бюджетну дисципліну, підписали в березні всі держави Євросоюзу, за винятком Чехії та Великобританії.
Положення договору передбачають необхідність збалансованого або профіцитного бюджету в державах ЄС. Іншими словами, їх річний структурний дефіцит не повинен перевищувати 0,5% від номінального ВВП. Відповідна норма повинна бути включена в законодавство країн-членів, переважно на конституційному рівні, протягом року з моменту набрання чинності бюджетного пакту. Нагляд за включенням цього положення в національні законодавства покладається на Суд Євросоюзу, рішення якого носять зобов'язуючий характер.
Пакт, покликаний допомогти регіону вийти з боргової кризи, носить юридично зобов'язуючий характер, він набере чинності після того, як документ ратифікують щонайменше 12 членів єврозони.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас