Україні загрожує тепловий удар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні загрожує тепловий удар

Казна та Політика
1588
Голова Держагентства екологічних інвестицій (ДАЕІ) Владислав Якубовський та генеральний директор японської урядової організації NEDO Юджі Кімурі підписали договір, яким погодили реалізацію 319 проектів теплової санації об'єктів соціальної інфраструктури. На це буде витрачено 101,37 млн євро, повідомив міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький. Україна ще в 2009 році отримала від Японії 3 млрд грн від продажу 30 млн одиниць встановленої кількості (ОВК).
Відповідно до норм Кіотського протоколу, ці кошти було вирішено використовувати за схемою "зелених" інвестицій для утеплення шкіл, лікарень, реабілітаційних центрів і заміни котлів в семи областях, зокрема Донецькій, Івано-Франківській, Київській, Луганській, Рівненській та в Криму. "З одного боку, ми скорочуємо викиди парникових газів, а з іншого - допомагаємо місцевим органам влади вирішувати проблеми соціальної сфери, - пояснює Якубовський. - Громадяни зможуть лікуватися, вчитися в якісно нових енергоефективних умовах".
Україна обіцяє реалізувати всі проекти до початку опалювального сезону, частина з них - 51 - вже завершені. Всього на середину березня ДАЕІ затвердило 1001 проект цільових екологічних інвестицій в 24 регіонах на 3,8 млрд грн. За підрахунками Ставицького, очікуване щорічне скорочення викидів парникових газів від реалізації проектів складе 300 тис. т СО2. Швидкість їх здійснення невисока. Україна отримала японські гроші в 2009 році, а перший проект був завершений лише до лютого 2011 року - реконструкція клінічного госпіталю для інвалідів та ветеранів війни в Сімферополі.
Чому процес освоєння коштів так затягнувся, в ДАЕІ не коментують. Однак вкласти кошти, отримані від продажу квот, необхідно до кінця 2012 року, коли закінчується перший період дії Кіотського протоколу. Тому експерти сумніваються в можливості здійснення всіх проектів. "Ледве віриться, що з нуля можна реалізувати проекти. На даному етапі їх вже давно мали здати і звітувати про результати", - зазначає голова ради громадської організації "Екоклуб" Андрій Мартинюк. Проблема в тому, що механізм "зелених" інвестицій був запущений не вчасно, і навіть в уряді, за його словами, схему називали непрозорою. За оцінками експертів, утеплення будівлі можна зробити за тиждень, але заміна котлів з урахуванням замовлення обладнання, розмитнення і встановлення займе не один місяць.
Якщо кошти не будуть освоєні до кінця року, Україні доведеться їх повернути з урахуванням сплати штрафів, що невигідно як в економічному, так і в політичному сенсі. "Вартість ОВК впала, а продавали ми їх досить дорого - по 10 євро за одиницю. Ціни впали через кризу в Європі і надлишкову пропозицію - продавати є що, а покупців немає", - говорить один з експертів. Утруднить реалізацію проектів і слабка взаємодія Міністерства фінансів, Держказначейства, Міністерства екології та природних ресурсів і ДАЕІ, вважає директор Фонду зелених цільових екологічних інвестицій Марина Березницька. "Можливі юридичні та економічні санкції: міжнародний скандал, чергове відключення від реєстру, застосування санкцій до товарів, вироблених в Україні", - припускає Березницька.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас