ВВП прагне вниз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП прагне вниз

Казна та Політика
704
Оцінки фахівців НБУ говорять про сповільнення зростання вітчизняної економіки через падіння світового попиту (ціни на товарних ринках продовжують знижуватися). Так, темпи зростання індексу виробництва базових галузей за перший квартал зменшилися в порівнянні з відповідним періодом минулого року до 2,1%. Разом з тим основним фактором, який підтримував економічне зростання, був високий внутрішній споживчий попит. "Підвищення соціальних стандартів забезпечило високі темпи зростання реальної заробітної плати (16,2% в лютому в річному вимірі)", - йдеться в повідомленні.
Але навіть такі скромні цифри, надані регулятором, бентежать експертів. На думку виконавчого директора Центру соціально-економічних досліджень "Case Україна" Дмитра Боярчука, оцінка динаміки ВВП все-таки завищена. Адже реальний ВВП, за рідкісним винятком, повторює динаміку промисловості, а промисловість у першому кварталі показала зростання 0,9%. "Тому 2,5% - це, скоріше, для піару. Потім показник переглянуть до рівня, думаю, нижче 2%, але на той момент це вже не буде привертати увагу громадськості", - вважає експерт.
Між іншим, нагадує керівник ІАЦ Forex Club в Україні Микола Івченко, за розрахунками НБУ, за січень-лютий темпи зростання ВВП склали 2% проти 5,2% за підсумками 2011 р. Дані за березень показали подальше сповільнення економіки. Особливо це торкнулося промисловості, де зростання в річному вираженні склало 0,9% проти 7,3% у грудні. "Тут основна просадка йде по металургії через зниження попиту на метали на тлі сповільнення економік основних торговельних партнерів України у зв'язку з кризою в єврозоні. Заборона на експорт вагонів до Росії істотно сповільнила темпи зростання українського машинобудування", - констатує співрозмовник. Аналогічна тенденція спостерігається в харчовій промисловості через заборону експорту сирів та деяких молочних продуктів до Росії. Значне сповільнення, за підсумками січня-березня, показали такі сектори, як будівництво - на 2,7% проти зростання на 11,1% в грудні; транспорт - на 3,6% проти зростання в грудні на 7,4%, сільське господарство - на 0,5% проти зростання в грудні на 17,5%. Єдиним сектором, який продовжує демонструвати стабільні темпи зростання в порівнянні з груднем, є торгівля - зростання в першому кварталі склало 14,2% проти 13,7% в грудні 2011 р.
Найімовірніше, вважають аналітики, повільні темпи зростання економіки продовжаться ще кілька місяців. Проте в кінці третього і особливо в четвертому кварталах зростання економіки може прискоритися, оскільки боргова криза в єврозоні, ймовірно, почне поступово сходити нанівець.
Деяку підтримку національній економіці може надати Євро-2012 - близько 0,5% до темпів зростання ВВП в поточному році, а також внутрішнє споживання, яке залишається на високому рівні у зв'язку з ефектом запізнення доходів населення і оборотів роздрібної торгівлі.
Разом з тим, каже керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Вальчишен, повністю відновитися після глибокої рецесії 2008-09 рр. українська економіка зможе лише до кінця 2013 р. "Незважаючи на досить високі темпи зростання в 2010-11 рр. - 4,2% і 5,2% рік до року відповідно - обсяг ВВП, як і раніше, залишається нижче докризового рівня, досягнутого у другому кварталі 2008 р.", - констатує експерт. Так, розмір економіки в четвертому кварталі 2011 р. був на 9% меншим, ніж піковий розмір ВВП у другому кварталі 2008-го (виходячи з квартальних статистичних даних про ВВП у постійних цінах і очищених від сезонного фактора). Відповідно, базовий макроекономічний сценарій групи ICU на 2012-14 рр. передбачає реальний приріст ВВП в поточному році на рівні 3,5% рік до року, а середньорічні темпи реального зростання ВВП у зазначений період складуть 4,6%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас