Китай увіллє в Східну Європу 10 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай увіллє в Східну Європу 10 млрд дол.

Казна та Політика
713
Глава китайського уряду повідомив, що в першу чергу Китай зацікавлений у фінансуванні в Східній Європі інфраструктурних проектів, високотехнологічних виробництв і чистої енергетики, що має прискорити розвиток бізнесу та торгівлі.
Виступаючи в Польщі перед сотнями китайських і європейських бізнесменів, Вень Цзябао пообіцяв відкрити внутрішній ринок для європейських товарів, щоб збалансувати торговельний оборот, в якому китайський експорт поки домінує.
За словами Цзябао, його країна націлена на збільшення щорічного обсягу торгівельних операцій з Європою до $100 млрд. до 2015 р. За його даними, торговельний оборот між Китаєм та Центрально-Східною Європою досяг $52,9 млрд. в 2011 р. Він росте зі швидкістю 27,6% на рік, починаючи з 2001 р., коли він становив лише $4,3 млрд.
"Глобальна економічна ситуація в нинішньому році показує ознаки поліпшення, але основа цього відновлення крихка, і все ще залишається відносно велика невизначеність. Китайська сторона розуміє сумніви країн Східної Європи з приводу торговельних дисбалансів і буде підстьобувати імпорт з цих країн", - заявив Вень Цзябао на економічному форумі у Варшаві.
Польща, залучена в широкомасштабну програму розвитку інфраструктури і прагне модернізувати енергетичний сектор, щоб знизити залежність від вугілля, яке забруднює атмосферу, сподівається на допомогу Китаю.
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск пообіцяв, що його країна стане хорошим місцем для китайських інвестицій завдяки стійкому економічному зростанню, яке не припинилося навіть у період глобальної кризи, і лідируючої ролі в регіоні.
Поки що Польща не може похвалитися залученими коштами. Китайські інвестиції в цю країну становлять $120 млн., тоді як обсяги двосторонньої торгівлі в минулому році перевищили $19 млрд., з яких лише 10% склав експорт Польщі в Китай.
Найбільша інвестиція Китаю в регіоні Східної Європи була здійснена індустріальної групою Wanhua Industrial Group, влившие в Угорщину $1,6 млрд. в обмін на повний контроль над угорським хімічним виробництвом Borsodchem. Також велике фінансове вливання Пекін раніше зробив в Сербії, виділивши $225 млн. на будівництво моста через річку Дунай в Белграді. Серед інших проектів у регіоні за участю Китаю значаться спільні виробництва автомобілів і телевізійних екранів, а також підприємства з обробки харчових продуктів.
Китай обіцяв великі інвестиції і раніше. У червні минулого року Вень Цзябао заявив про виділення EUR400 млн. ($520 млн.) на підтримку європейської транспортної системи. Також Китай неодноразово обіцяв Євросоюзу фінансову підтримку в подоланні фінансової кризи. Проте в кінці лютого Пекін пригрозив переглянути свої плани допомоги європейцям, після того як Брюссель розпочав перевірки за скаргами європейських виробників на те, що імпорт з Китаю завдає їм шкоди і здійснюється з порушеннями норм міжнародної торгівлі.
Торік китайський мільярдер Хуан Нубо збирався надати уряду Ісландії $200 млн. в обмін на неосвоєну територію в розмірі 200 кв. км у північно-східній частині острівної держави (близько 0,3% його площі) для будівництва туристичного комплексу. Однак угода не відбулася: ісландська влади після довгих роздумів відмовилася продавати ділянку. На думку експертів, причиною відмови послужили побоювання, що близький до китайської влади олігарх дозволить Пекіну використовувати придбану землю для будівництва військово-морської бази.
Польща - остання країна восьмиденного турне глави китайського уряду по Європі. Раніше Вень Цзябао відвідав Німеччину, Швецію і Ісландію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас