Для ІТ-спеціалістів збудують місто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для ІТ-спеціалістів збудують місто

2935
Презентація проекту Bionic Hill відбулася в рамках міжнародного інноваційного форуму Kyiv City Open Doors, організованого за участю Київської міської державної адміністрації (КМДА). "Створення інноваційного парку дасть можливість створити близько 35 тис. робочих місць в Києві для висококласних фахівців. Навіть за мінімальними підрахунками, це дасть можливість отримувати близько 600 млн. грн. на рік до місцевого бюджету", - стверджує заступник голови КМДА Руслан Крамаренко.
Технопарк Bionic Hill буде зведений на покритій лісом території площею 147 га на заході Києва, де планується побудувати понад 900 тис. кв. м нерухомості. У парку передбачається розмістити бізнес-центри (225 тис. кв. м), науковий центр з університетом для підвищення кваліфікації фахівців (25 тис. кв. м), високотехнологічну виробничу зону (75 тис. кв. м). Крім офісних приміщень IT-компаній, на території Bionic Hill розмістяться відділення банків, венчурні фонди, юридичні та бухгалтерські компанії, патентні бюро, бізнес-інкубаторій і дата-центр.
Згідно з концепцією "Працюй-Живи-Вчися-Відпочивай" значна територія технопарку буде відведена під комфортабельне житло (230 тис. кв. м), розраховане на 10 тис. осіб. Воно буде призначено для фахівців, що працюють на території Bionic Hill. Також планується побудувати готель з конференц-залом (на 160 номерів), торгово-розважальний центр (15 тис. кв. м), спортивно-оздоровчий комплекс зі стадіоном, тенісними кортами і спа-центром, дитячий садок і школу. Рекреаційна територія Bionic Hill з лісопарковою зоною, чистим повітрям і якісною питною водою повинна зайняти кілька десятків гектарів.
Зі свого боку, київська влада обіцяє всебічно сприяти просуванню проекту, а також створити для технопарку необхідну інфраструктуру. Так, КМДА взяла на себе зобов'язання з будівництва під'їзної дороги до парку Bionic Hill, підведення необхідних інженерних мереж до його території, запуску міських автобусів Bionic Hill від найближчих станцій метро ("Академмістечко", "Берестейська") і з центру міста, а також реалізації міських програм створення та підтримки діяльності бізнес-інкубаторів та університету.
Передбачається, що компанії, які розмістять свої офіси в Bionic Hill, будуть спеціалізуватися в трьох сферах: інформаційні та комунікаційні технології; енергоефективність та енергозбереження; біотехнології і фармацевтика. "У нас є всі підстави прогнозувати обсяг виручки інноваційних компаній-резидентів Bionic Hill на рівні $1 млрд. на рік. Ми припускаємо, що обсяг експорту високотехнологічної продукції з високою доданою вартістю складе близько $700 млн. на рік. Bionic Hill стане стабільним джерелом грошових надходжень як в муніципальний бюджет, так і до держбюджету України", - запевняє віце-президент інноваційного парку Bionic Hill Віктор Галасюк.
Зведення першої черги технопарку Bionic Hill планується почати восени 2012 р. і завершити навесні 2014 р. На цьому етапі має бути побудовано 100 тис. кв. м нерухомості, у тому числі бізнес-центрів і житла. Віце-президент Bionic Hill Віктор Галасюк повідомив "i", що вартість будівельних робіт на першому етапі складе приблизно $100 млн. Ці витрати візьме на себе девелоперська компанія UDP - ініціатор проекту. При цьому UDP може залучати кредитні ресурси. Так, генеральним фінансовим партнером девелопера є Сбербанк Росії. Однак UDP готова звернутися і до інших банків, якщо вони запропонують кредитні ресурси на більш вигідних умовах.
Завершити будівництво всього комплексу споруд Bionic Hill, за словами пана Галасюка, можна протягом п'яти-семи років. При цьому віце-президент не називає оцінку вартості всього проекту, посилаючись на постійну корекцію цін. Тим часом заступник голови КМДА Руслан Крамаренко раніше заявляв, що вартість будівництва Bionic Hill може скласти близько 5 млрд. грн.
Автори проекту і КМДА запевняють, що в технопарку Bionic Hill буде реалізований потужний потенціал українських IT-фахівців. "Сьогодні ми спостерігаємо зростання індустрії програмної продукції України на 30-40% на рік. Тим більше, що IT-компанії, зареєстровані в Києві та Київській області, генерують близько 70% прибутку всієї індустрії в нашій країні. У рейтингу країн - розробників програмного забезпечення наша держава займає 7-8-е місце, а за деякими підрахунками, входить в п'ятірку", - говорить Руслан Крамаренко.
Саме на залучення IT-компаній проект Bionic Hill розрахований в першу чергу. В даний час в Україні налічується приблизно 2 тис. IT-компаній, 40% яких зареєстровані в Києві і в Київській області. В Україні працюють понад 200 тис. IT-фахівців, а українські вузи щороку поповнюють їх армію на 15 тис. осіб. Виручка українських IT-компаній перевищує $1,5 млрд. на рік. При цьому обсяг щорічного експорту послуг українських IT-компаній перевищує $1 млрд. За словами Віктора Галасюка, в технопарку буде широко використовуватися аутсорсинг українських фахівців, і продукти, створювані в Bionic Hill, будуть орієнтовані головним чином на зовнішні ринки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас