Тягнуться до сонця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тягнуться до сонця

Енергетика
1355
В Україні працюють чотири великі станції з виробництва сонячної енергії. Цього року з'явиться ще як мінімум три. Чому інвестори квапляться, якщо "зелений" тариф буде діяти ще 17 років?
За минулий рік Україна перетворилася на країну, де розташовані найбільші в Центральній і Східній Європі сонячні електростанції (СЕС), а також один з найперспективніших ринків сонячної енергії з потужністю в 200 МВт, яка покриває потреби близько 40 тис. господарств. У порівнянні з іншими країнами це небагато - наприклад, у Німеччині встановлені потужності в 17,3 ГВт, а в Чехії - 1,95 ГВт. Але в Європейсько-українському енергетичному агентстві (EUEA) вважають, що наша країна вже найближчим часом готова стати лідером серед екологічно чистих економік Європи, особливо щодо ринку сонячної енергії.
Це пояснюється тим, що зараз в нашій країні (в Перово) працює найбільша сонячна електростанція у світі, і планується, що до 2015 року ринок сонячної енергії України буде зростати щорічно на 90%.
Гігантоманія
В кінці минулого року австрійська компанія Activ Solar добудувала свою сонячну станцію "Перово" потужністю 100 МВт, яка стала найбільшим чинним фотоелектричним парком в світі за показником встановленої потужності. За ним ідуть канадська електростанція Sarnia (97 МВт), італійська Montalto di Castro (84,2 МВт) і німецькі Senftenberg (82 МВт) і Finsterwalde (80,2 МВт). На шостому місці станція тієї ж Activ Solar - "Охотникове" (80 МВт) - найбільша у Східній та Центральній Європі.
Австрійська компанія за минулий рік стала одним з основних гравців вітчизняного ринку сонячної енергетики. У лютому вона побудувала першу станцію біля села Джерельне неподалік від Сімферополя потужністю 7,5 МВт, чиєї енергії вистачає, щоб задовольнити потреби приблизно 1500 домогосподарств. У квітні цього року до здачі готується ще один парк - "Мітяєве" (31,55 МВт). "За 2011 рік "Охотникове" і "Джерельне" згенерували близько 33 млн. кВт-год "зеленої" електрики, що дозволило скоротити викиди СО2 в атмосферу приблизно на 35 тис. тонн", - підраховує генеральний директор компанії "Актив Солар" (Україна) Михайло Черевко.
Працюють в Україні й інші компанії: вінницька "Енергоінвест" до кінця року добудує Слобода-Бушанську (1,8 МВт) та Гальжбіївську (1,4 МВт) електростанції, львівська "Еко-Оптіма" - Орівську станцію потужністю 2,5 МВт. Плюс ще кілька проектів будують підрядні компанії. "Ми зараз будуємо три проекти для українських інвесторів і один для іноземних, але поки не можемо розголошувати ім'я замовника", - розповідає Дмитро Лукомський, керуючий партнер компанії "Рентехно", що займається проектуванням і будівництвом СЕС. Про свій намір будувати сонячну станцію заявляли ще декілька інвесторів, наприклад чеська група Star.
За тариф
Усіх інвесторів приваблює до сонячної енергетики "зелений" тариф. Зараз для CЕC він становить 39,8-46,5 євроцента за кВт-год - ця базова ставка щомісячно розглядається в залежності від курсу євро. Парламентарії встановили для сонячних наземних станцій максимальний коефіцієнт, на який множиться базовий тариф НКРЕ, - 4,8, при тому, що для малих ГЕС він дорівнює 0,8, а для вітряних станцій - від 1,2 до 2,1. "Тариф з часом буде знижуватися, як і у всіх країнах. У Німеччині в 2004 році тариф на сонячні установки був 45,7-57,4 євроцента за кВт-год, а в 2011 році він становив уже 22-29 євроцентів за квт-год", - розповідає Михайло Черевко.
Умови тарифу - одна з причин буму сонячної енергетики саме зараз. Він гарантований урядом до 2029 року, незалежно від того, в якому році побудована станція. І це дозволяє компаніям досить швидко окупати вкладення. В середньому проект коштує близько 2,5 євро за ват установленої потужності - наприклад, станція потужністю 10 МВт обійдеться в 25 млн. євро. За підрахунками "Рентехно", проекти потужністю 1-15 МВт можуть окупитися приблизно за 4,5-5 років. Великомасштабні проекти Activ Solar окупаються довше - там говорять про сім років, посилаючись на розміри проектів (у 2011 році компанія інвестувала в усі проекти близько 7 млрд. грн.) і дорогі кредити.
Приблизно за такий же термін окупається і невелика електростанція до 200 кВт. "У їх ціні велику частку займають витрати на проект і різного роду процедури, які приблизно рівні для станцій всіх розмірів. І окупність в 6-7 років відлякує таких замовників", - вважає Лукомський. За словами керуючого партнера "Рентехно", йому жодного разу не вдавалося знайти інвестора на невеликий проект.
Не будь "зеленого" тарифу, вважають в "Рентехно", окупність станцій зросла б приблизно в п'ять разів, до 20-25 років. "Без "зеленого" тарифу жодна країна не може розвивати сонячну енергетику і Україна - не виняток. Без державних механізмів підтримки та стимулювання сонячна енергетика не буде розвиватися, і проекти в цій галузі будуть економічно невигідними", - упевнений Михайло Черевко.
Дороге вітчизняне
Друга причина, яка підганяє сонячних інвесторів будувати СЕС саме зараз, пов'язана з тим, що станції, введені в експлуатацію після 1 січня 2013 року, отримають право на "зелений" тариф тільки за умови, що в їх вартості буде не менше 30% сировини, матеріалів та робіт вітчизняного походження. І головне - така ж частка буде у вартості сонячних модулів.
Першої норми, впевнені гравці ринку альтернативної енергетики, дотриматися не складно - металоконструкції, проводи змінного струму, трансформатори і багато чого іншого можна знайти в Україні без шкоди для вартості і якості кінцевого об'єкта.
Основні труднощі викликає норма про модулі. "Основна складова сонячних елементів - монокремній і полікремній, які навіть багато українських компаній, що випускають модулі, імпортують з Китаю", - розповідає голова Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України Віталій Давій. - Крім того, незрозуміло, як саме розраховувати ці 30%: ніхто з виробників не дає такої довідки".
Відсутній порядок визначення питомої ваги українських товарів у вартості СЕС і модулів, який повинна розробити НКРЕ, змушує інвесторів, які побоюються не встигнути зі здачею експлуатації до кінця року, поки що утриматися від інвестицій. Також зараз компанії можуть вибирати модулі, орієнтуючись ще й на ціну. За словами президента компанії "Енергоінвест" Володимира Житника, зараз вона коливається в межах 0,67-0,87 євро за ват. З появою певних постачальників такого вибору не буде.
Крім того, зазначає у своєму звіті EUEA, згідно зі світовим досвідом, перед введенням такого місцевого компонента в країні принаймні повинен існувати великий і стабільний внутрішній ринок і функціонувати прозоре і несуперечливе законодавство щодо цього сектора економіки. В іншому випадку існує ризик значного сповільнення процесу будівництва нових станцій через брак українських виробничих потужностей.
Втім, частина опитаних "Інвестгазетою" компаній, як великих - ActivSolar, так і невеликих - "Еко-Оптіма", вважають, що нова норма не ускладнить їхньої роботи. Особливо якщо НКРЕ пропише чітку методику.
Наталія Гузенко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас