В Україні стурбовані безперервним зростанням споживання електроенергії населенням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні стурбовані безперервним зростанням споживання електроенергії населенням

3771
Попит на електроенергію в березні з боку промисловості скоротився, в той час як з боку населення спостерігається безперервне зростання споживання. Це є тривожною тенденцією, бо тарифи на електроенергію для населення - нижче собівартості і компенсуються за рахунок більш високих тарифів для інших споживачів. Про це в коментарі UBR.UA розповів старший аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква.
"Попит на електроенергію з боку промислових споживачів скоротився в березні на 1% в річному вираженні до 6,4 млрд. кВт-год (45% загального обсягу внутрішнього споживання за вказаний період) внаслідок зниження споживання електроенергії метпідприємствами на 5%", - повідомив він.
Як зазначив експерт, найбільше зростання споживання електроенергії в абсолютному вираженні відзначалося з боку машинобудівного сектора (на 9% більше в річному вираженні до 0,7 млрд. кВт-год). У порівнянні з лютим в березні споживання електроенергії в секторі збільшилося майже на 25% завдяки збільшенню обсягів виробництва продукції вагонобудування.
"Разом з тим, тривожною тенденцією є безперервне зростання споживання електроенергії з боку населення (на 6% більше в березні), чиї тарифи на електроенергію є, як і раніше, нижче собівартості і компенсуються за рахунок встановлення більш високих тарифів для інших споживачів", - підкреслює Денис Саква.
Він зазначив, що атомні електростанції показали найбільше зростання обсягів виробництва (на 8,3% до 8,2 млрд. кВт-год), проте їх частка в загальному обсязі виробітку (45,7%), як і раніше, поступалася тепловим енергогенеруючим компаніям (48,3%), скоротили обсяги виробництва в березні на 3,5% в порівнянні з минулим роком - до 8,7 млрд. кВт-год.
Нагадаємо, споживання електроенергії в Україні зросло в березні на 1,7% в річному вираженні і на 2% в порівнянні з минулим місяцем - до 14,1 млрд. кВт-год. Таким чином, споживання за перший квартал 2012 року збільшилося на 1,1% - до 42,0 млрд. кВт-год. Виробництво електроенергії зросло в березні на 1,5% в порівнянні з минулим роком (проте скоротилося на 5,2% в порівнянні з минулим місяцем) - до 18,0 млрд. кВт-год, склавши 55,4 млрд. кВт-год (на 3,6% більше) за підсумками першого кварталу 2012 року.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас