Держбанки дійшли до молотка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанки дійшли до молотка

863
Президент України Віктор Янукович підписав закон № 4524-VI, що регламентує продаж акцій націоналізованих банків. Нагадаємо, Верховна Рада прийняла відповідний закон № 9362 15 березня 2012 р., в першому читанні документ був прийнятий 07.12.2011 р.
Згідно з ним, продаж пакетів акцій рекапіталізованих банків проходитиме на конкурсній основі, а стратегічними інвесторами будуть банківські установи або банківські групи-резиденти або нерезиденти, які відповідають встановленим Національним банком України вимог, що стосуються бездоганної ділової репутації та задовільного фінансового стану.
Разом з тим, як вже раніше писали "ЭИ", основним принципом продажу банків є не участь в конкурсі з елементами аукціону осіб, які володіли під час капіталізації банків державою істотною частиною фінустанов.
Зараз у списку підконтрольних уряду держбанків, які претендують піти з молотка, значаться "Родовід Банк", Укргазбанк і банк "Київ". Відповідно до букви закону всі рішення, пов'язані з їх продажем, прийме Кабінет міністрів на підставі пропозицій Мінфіну. Однак ще перед подачею заявки на участь покупцю доведеться отримати дозвіл Національного банку України.
Документ також прописує процедуру залучення та оплати послуг радника з продажу банків, обраного Мінфіном. Вартість послуг радника може становити 14,8-20,2 млн. грн., в тому числі послуги фінансового радника оцінені в 10,2-14,5 млн. грн., а юридичного радника - в 4,6-5,7 млн. грн. Таким чином, поради з продажу націоналізованих банків обійдуться українським платникам податків мінімум в 30 млн. грн.
В іншому, як кажуть учасники ринку, закон виглядає досить непогано. "Взагалі, законопроект зроблений на міжнародний манер. Наприклад, він включає принцип, згідно з яким колишні власники не допускаються до купівлі банку, а також незалежну оцінку кваліфікованих іноземних експертів", - коментує голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
До того ж, на його думку, уряд має всі шанси продати банки за прийнятною ринковою ціною (хоча 2012 р. для цього і не дуже вдалий час), якщо до процесу оцінки вартості фінустанов і самого їх продажу буде залучена кваліфікована група міжнародних експертів.
Інше питання - чи буде попит на держбанки. Однак, як зазначає джерело, наближене до Нацбанку, уряд не розраховує на залучення європейських чи навіть російських фінансових груп. Тим більше що на вітчизняному ринку представлені вже кілька кредитно-фінансових установ, ціна яких значно знизилася у зв'язку з фінансовою нестабільністю в єврозоні.
Ще одним позитивним моментом, передбаченим законом, на думку джерела, є й те, що продаж цілісного пакету банку буде здійснюватися без права поділу (незважаючи на те, що багато учасників ринку досить жорстко критикували дану норму). Адже, як зазначає банкір, ніхто зі стратегічних інвесторів не бажатиме отримати державу в співінвестори. "Якщо держава залишить хоча б 25% акцій банку, то вся регуляція у фінустанові буде проходити, як на будь-якому державному підприємстві. І в підсумку буде досить важко домовитися або щось вирішити, не кажучи про те, що це по требуватиме додаткової нормативної бази", - додає Борис Тимонькін.
Роль консультантів-радників процесу продажу мають всі шанси отримати міжнародні консалтингові фірми та/або інвестиційні компанії, що дозволить зробити процес продажу більш прозорим і розширить коло потенційних інвесторів. Незайвою буде, як кажуть співрозмовники, і участь МВФ в зв'язці зі Світовим банком, які неодноразово підкреслювали необхідність якнайшвидшого продажу квазідержавних банків.
Втім, шансів, що Кабмін зможе продати хоча б один з банків з вигодою для держави, практично немає, кажуть експерти. Мовляв, тих грошей, які вклали в них, вже давно не стало, і згадувати про них не варто. "Можливості продати банки за ринковою ціною нема, як нема і перспектив повернення вкладених в них коштів", - резюмує старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас