Реєстрацію на отримання вкладів Сбербанку СРСР заморозили до вересня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реєстрацію на отримання вкладів Сбербанку СРСР заморозили до вересня

20909
Вчора, 10 квітня, Ощадбанк призупинив реєстрацію претендентів на отримання президентської тисячі до вересня.
Як пишуть "Экономические известия", рішення держбанку стало реакцією на новий план чиновників з Кабміну, згідно з яким гроші повернуть лише тим, хто виявився в реєстрі вкладників Сбербанку до 1 січня 2012 р., та їхнім спадкоємцям. Такий розвиток сценарію, на думку експертів, вказує на нездатність влади підкріпити фінансово власні передвиборчі гасла.
Вчора до Верховної Ради надійшов законопроект Кабміну, що пропонує направити 18,2 млрд. грн. бюджетних коштів на виконання соціальних ініціатив президента Віктора Януковича. Третина з них, 6,15 млрд. грн., Включені до витрат з повернення заощаджень вкладників Сбербанку СРСР.
У пояснювальній записці до документа за №10317 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 р." від 09.04.2012 р., крім іншого, зазначається таке. "Ця сума складається з 5,2 млрд. грн. на компенсацію в межах 1000 грн. 6 млн. вкладників, вже зареєстрованих в інформаційно-аналітичній системі "Реєстр вкладників заощаджень громадян", та коштів, які будуть направлені на виплати спадкоємцям померлих вкладників у межах 500 грн. (0,55 млрд. грн.), а також витрат Ощадбанку на здійснення цих виплат", - йдеться в документі, підписаному прем'єр-міністром України Миколою Азаровим.
Таким чином, цим законодавчим актом не передбачена виплата "Вітіної тисячі" в поточному році громадянам України, які з якихось причин не змогли до 2012 р. внести своє ім'я до "Реєстру вкладників заощаджень громадян".
Чи отримають інші претенденти компенсацію пізніше - теж велике питання. "Вкладники, дані про яких не були внесені до Реєстру до 1 січня поточного року, зможуть зареєструватися тільки з 1 вересня. І швидше за все, так званий другий етап виплат компенсацій для них буде регламентуватися окремою постановою Кабінету міністрів. Але чи буде така постанова взагалі - є всі підстави сумніватися", - заявив виданню представник банківського сектора, який побажав залишитися неназваним.
"Ощадбанк зараз очікує постанову Кабінету міністрів, в якій буде чітко прописаний механізм і порядок виплат, кому передбачені виплати, а кому ні, у якому розмірі вони будуть надаватися вкладникам", - прокоментувала начальник управління маркетингу, реклами та зв'язків з громадськістю Ощадбанку Ярослава Титова. За її словами, кардинальне звуження кола вкладників до вже зареєстрованих - питання швидше риторичне.
Тим часом на сайті держбанку існує і більш широке пояснення обмежувальної норми. "В даний час реєстрація (вкладників) припинена у зв'язку з проведенням актуалізації (правда, процес "актуалізації даних зареєстрованих вкладників" стартував з 02.04.2012 р.). Реєстрація таких вкладників буде проводитися після 01.09.2012 р. Що стосується виплати коштів зазначеним вкладникам, - то це питання буде врегульовано постановою Кабінету міністрів України", - уточнюється в повідомленні.
При цьому способів "актуалізації" пропонується два: в телефонкому режимі і за допомогою заповнення спеціальної реєстраційної форми на сайті. (Не найпростіші методи з урахуванням того, що середній вік "постраждалих" становить на сьогоднішній день 68 років, деякі з яких не мають у своєму вільному розпорядженні власного телефону, не кажучи вже про доступ до інтернету).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас