Банки побачили в новому законі механізм тиску з боку Фонду гарантування вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки побачили в новому законі механізм тиску з боку Фонду гарантування вкладів

615
Непрозорість механізму диференційованих внесків банків у Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) залежно від ризикованості їхніх операцій може призвести до використання цього механізму як засобу тиску на окремих учасників ринку.
Про таку ймовірність розповів перший заступник голови правління "Укргазбанку" Станіслав Шлапак під час круглого столу "Реформа системи гарантування вкладів: чого очікувати ринку і вкладникам", який 3 квітня провела "Ліга фінансового розвитку" за підтримки проекту USAID "Розвиток фінансового сектора" FINREP і "Дзеркала тижня. Україна".
Щоб уникнути цього, на думку банкіра, потрібно розробити прозору, чітку і зрозумілу формулу розрахунку диференційованих внесків.
У свою чергу заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик зазначив, що в законі прописана можливість, а не зобов'язання Фонду їх вводити. Крім того, якщо це і відбудеться, то несподіванки для ринку тут не буде - швидко, "за одну ніч" відповідне рішення ніхто приймати не буде.
Нагадаємо, що в законі "Про систему гарантування вкладів фізосіб" передбачено, що "методика оцінки ступеня ризиків банку для розрахунку диференційованих зборів встановлюється нормативно-правовим актом Фонду, який підлягає узгодженню з НБУ".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас