Експерт: Виплати Ощадбанком компенсацій треба припинити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Виплати Ощадбанком компенсацій треба припинити

2955
Виплати Ощадбанком компенсацій треба припинити, адже вони є економічно невигідними для держави. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.
"Ключова проблема з виплатами по Ощадбанку полягає в тому, що це завдання, з моєї точки зору, не має раціонального економічного рішення. Ми можемо говорити про політичні соціальні зобов'язання і т.д., але сьогодні мені не відомий успішний досвід інших країн, які по повній програмі оплатили весь борг колишнього Радянського Союзу. Він певним чином реструктуризувався, обмежувався за якимись виплатами. Я думаю, що чим раніше ми приймемо політичне рішення про призупинення всіх цих процесів, тим краще буде для України. І в економічному, і в політичному плані", - повідомив І.Бураковський.
За словами експерта, в економічному плані держава взяла на себе зобов'язання, які треба було вирішувати на міждержавному рівні в залежності від того, хто успадкував активи колишнього Радянського Союзу, адже ці виплати не є боргом держави часів незалежності.
"Фактично це не борг незалежної України. І в цьому сенсі це добра воля Української держави, що вона бере на себе ці зобов'язання. Це цинічно, але якщо подивитися на реальні проблеми, пов'язані з цими виплатами, політизацією цього питання, мені здається, що треба поставити крапку і закрити цю сторінку. Власне, виплата цих боргів не є ключовою економічною проблемою України", - додав експерт.
Економіст додав, що компенсації можуть певним чином вплинути на рівень інфляції в країні, але як саме - поки невідомо.
"Що стосується безпосередньо виплат Ощадбанком компенсацій, на сьогодні поки що важко оцінити їх інфляційний вплив, тому що не до кінця зрозуміло, як вони будуть структуровані. Якщо це будуть якісь такі залпові виплати, то безумовно це вплине на ринок. З іншого боку, чисто теоретично, може бути така ситуація, якщо піднімуть ціни на житлово-комунальні послуги, то очевидно, що частина цих виплат, особливо у людей з порівняно невеликим рівнем доходів, вони будуть абсорбовані і підуть на оплату цих комунальних виплат. Тобто вони не вийдуть безпосередньо на споживчий ринок", - зазначив І.Бураковський.
Нагадаємо, як повідомляв УНН, народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці Ярослав Сухий упевнений, що в соціальних ініціативах Президента передбачений реальний спосіб виплати компенсацій колишнім вкладникам Сбербанку СРСР.
"Найбільш реальним, не популістським, а систематичним і комплексним кроком до вирішення наболілої проблеми компенсації вкладників Сбербанку колишнього СРСР є, безумовно, підхід, відбитий в соціальних ініціативах Президента", - підкреслив депутат.
Сухий пояснив, що для виплати компенсацій необхідно завершити роботу над реєстром вкладників, яким до кінця нинішнього року держава повинна виплатити по 1 тис. грн. Потім буде розписаний порядок і процедура видачі цих коштів.
"Все це заради того, щоб не сталося так, як вже було раніше, щоб не було черг", - зазначив він.
"Вважаю, що робота Ощадбанку в цьому плані заслуговує тільки схвалення. Тому що всі ці роки Ощадбанк власним коштом займався створенням реєстру. Тепер реєстр профінансований з бюджету. Також за рахунок бюджету профінансована процедура створення робочих місць в кожній ощадкасі", - підкреслив парламентарій.
Нагадаємо, "Державний Ощадний банк України" з квітня 2012 р. займеться актуалізацією даних реєстру вкладників Ощадбанку колишнього СРСР, яким до кінця нинішнього року держава планує виплатити компенсацію в розмірі 1 тис. грн на людину, а з червня 2012 р. почнуть виплати. < / p>
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас