Фокус-група — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фокус-група

2803
Цей рік вітчизняний банківський сектор почав з прибутку. Так, за підсумками перших двох місяці 2012 р. банки задекларували загальний прибуток у розмірі 1,2 млрд грн.
Це в шість разів більше від фінансового результату за аналогічний період минулого року. Нагадаємо, що весь 2011 р. банківська система завершила зі збитками7,7 млрд грн.
Прибути мало
Майже половину загальносистемного прибутку січня-лютого цього року заробила "дочка" російського держбанку - "ВТБ Банк" (522,2 млн грн.). Цікаво, що приблизно стільки ж цей банк отримав за весь минулий рік. А ось традиційний лідер за розміром прибутку ПриватБанк цього разу опинився на другому місці.
Слід зазначити, що фінансовий результат - показник вельми непередбачуваний: сьогодні "плюс", завтра - "мінус". Яскравий приклад - "ОТП Банк", який за підсумками 2011 р. посів друге місце за розміром прибутку, заробивши майже 600 млн грн. Але всього за два місяці поточного року ця фінустанова задекларувала 344 млн грн. збитку. Негативний фінансовий результат пояснюється формуванням додаткових резервів під портфель кредитів корпоративним клієнтам.
У зв'язку з цим відзначимо, що наприкінці лютого угорський акціонер "ОТП Банку" звільнив з посади голови правління цієї фінустанови Дмитра Зінкова. Зі збитків 2012 почали також "Універсал Банк" (-34,5 млн грн.), "Родовід-Банк" (-28,2 млн грн.), "Ерсте Банк" (-28 млн грн.) І ще 12 інших фінустанов.
А Укргазбанк, банк "Форум", УкрСиббанк, які лідирували зі збитків торік, поки не помічені в цьому антирейтингу поточного року. Не дивно, що такий старт дозволяє експертам робити оптимістичні прогнози про те, що за підсумками 2012 р.банківська система нарешті вийде "в плюс" після трьох років збитків.
Ресурсна складова
Як уже зазначав БІЗНЕС, 2012 р. почався з небувалого припливу заощаджень громадян в банківську систему. Зокрема, за підсумками січня-лютого портфель коштів фізичних осіб збільшився на 14,5 млрд грн., до 320 млрд грн. При цьому 9,1 млрд грн. приросту депозитної бази забезпечили внески в національній валюті. Для порівняння: за аналогічний період 2011 р. загальний приріст депозитів населення склав 10,5 млрд грн.
Лідером із залучення коштів громадян на депозитні та поточні рахунки вже традиційно став ПриватБанк (+4,1 млрд грн.), на другому місці - Ощадбанк (+1,4 млрд грн.), на третьому - "Дельта Банк" ( +700 млн грн.), який пропонує ставки набагато вищі від ринкового рівня. Незважаючи на загальну позитивну тенденцію, деякі банки відчули суттєвий відтік заощаджень населення. А саме: Промінвестбанк (-170 млн грн.), Банк "Форум" (-155 млн грн.), УкрСиббанк (-119 млн грн.).
Серед лідерів з відтоку коштів населення значиться і Всеукраїнський банк розвитку (ВБР), що належить Олександру Януковичу, старшому синові Президента України, фінустанова втратила 66 млн грн.
Все б нічого, та от тільки рекордний приплив у банківську систему коштів населення компенсується не менш рекордним відтоком ресурсів корпоративних клієнтів. За січень-лютий залишки на рахунках юридичних осіб скоротилися на 14,2 млрд грн., до 188 млрд грн. При цьому левову частку відтоку - 12,6 млрд грн. - склали втрати у національній валюті. Банкіри пояснюють нестабільність ресурсної бази від юридичних осіб фактором сезонності. Мовляв, під кінець року були проведені всі розрахунки - кошти акумулювалися на рахунках, на початку року стартував новий господарський цикл - гроші пішли в оборот.
Однак таке пояснення не підтверджується, як мінімум, практикою минулого року: тоді в січні-лютому, навпаки, спостерігався приплив депозитної бази від корпоративних клієнтів у розмірі 1,2 млрд грн. Втім, аналіз динаміки коштів юросіб по банках говорить, радше, на користь вищенаведеної гіпотези, оскільки серед лідерів з відтоку капіталу - банки, що входять до структури найбільших вітчизняних фінансово-промислових груп. Так, найбільше грошей корпоративних клієнтів - майже 4 млрд грн. - з початку року втратив ПУМБ (підконтрольний Ринату Ахметову). На другому місці - державний Укрексімбанк із показником -3 млрд грн. Більше 1 млрд грн. втратив банк "Союз", що перевищує половину коштів юридичних осіб у цій фінустанові. Учасники ринку пов'язують "Союз" з колишніми власниками "Родовід-Банку", зокрема, з екс-головою правління останнього Денисом Горбуненком.
До речі, нещодавно було скоєно замах на Сергія Дядечка, заступника голови банку "Союз". Значних втрат коштів корпоративних клієнтів зазнали банк "Кредит Дніпро", що належить Віктору Пінчуку, (майже 900 млн грн.), підконтрольна Олегу Бахматюку "Фінансова Ініціатива" (-625 млн грн.) і "Надра Банк", що належить Дмитру Фірташу, (-620 млн грн.). Разом з тим деякі банки можуть похвалитися солідним приростом депозитної бази від юридичних осіб, зокрема, Ощадбанк (+1,4 млрд грн.) і ПриватБанк (+1,1 млрд грн.).
Кредитна недостатність
Нестабільність ресурсної бази - одна з причин млявого кредитування банками економіки (чому деякі все-таки активно це роблять - див. також стор.34-36). Портфель кредитів юридичним особам за січень-лютий збільшився всього на 1,2 млрд грн. Причому за рахунок валютного кредитування, тоді як гривневе, навпаки, скорочувалася. Відзначимо, що лідерами за приростом кредитного портфеля з початку цього року поки є ПриватБанк (+5,4 млрд грн.) і Промінвестбанк (+2,4 млрд грн.).
У той же час майже на 3 млрд грн. скоротився кредитний портфель Укргазбанку. Цілком імовірно, що в даному випадку мало місце списання проблемної заборгованості за рахунок резервів. На 800 млн грн., або 25%, скоротився кредитний портфель уже згаданого банку "Союз". Крім того, на 560 млн грн. зменшився портфель "ВТБ Банку", який минулого року був одним з лідерів з кредитування бізнесу.
Звичайно, перші місяці року не особливо показові через традиційно низьку ділову активність. Проте, наприклад, рік тому картина була більш приємною. За два перші місяці 2011 р. мав місце приріст портфеля в розмірі 6,6 млрд грн., з них 3,5 млрд грн. - у валюті.
Примітно, що поки слабо стимулює кредитну активність досить висока ліквідність банківського сектора, що спостерігається з початку року. Залишки на коррахунках коливаються біля позначки 20 млрд грн., а ставки за міжбанківськими кредитами повернулися до 5% річних. Не пожвавило банківський сектор і пом'якшення Нацбанком монетарної політики (див. статтю "М'яке місце").
Так, з початку поточного року регулятор кілька разів знижував ставки рефінансування, а недавно навіть пішов на зниження облікової ставки: зменшив даний індикатор на 0,25 в.п., до 7,5% річних. Крім того, регулятор дещо пом'якшив правила обов'язкового резервування.
Слід зазначити, що, на відміну від попередніх років, приватні банки більше не прагнуть інвестувати вільну ліквідність у державні цінні папери. Більше того, фінустанови із західним капіталом поступово скорочують портфелі ОВДП. Так, за січень-лютий Укрсоцбанк зменшив (швидше за все, за рахунок розпродажу) портфель удвічі - до 1,1 млрд грн.
Менш радикально від ОВДП позбувалися "Райффайзен Банк Аваль", "ОТП Банк" і УкрСиббанк. Тим не менше з початку року вкладення банківського сектора в ОВДП виросли на 9%, до 63,4 млрд грн. (станом на 28 березня). Це відбувається за рахунок активного скуповування ОВДП держбанками.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас