Росія у березні прокачала через Україну в два рази менше газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія у березні прокачала через Україну в два рази менше газу

Енергетика
434
Експорт "Газпрому" в далеке зарубіжжя в березні 2012 року впав, у порівнянні з березнем 2011 року, на 23% - до приблизно 11,3 млрд кубометрів, свідчать попередні розрахунки Агентства газової інформації (АГІ) на основі даних ЦДУ ПЕК.
Причиною зниження поставок може бути, в тому числі, і відновлення поставок газу з Лівії до Італії (у березні минулого року вони не здійснювалися). Але очевидно, що причина не тільки в італійському ринку, а й в падінні попиту по всьому південному напрямку, пише АГІ.
За даними на 27 березня з початку року було експортовано 38 мільярдів кубометрів, що на 9,7% нижче, ніж за той же період минулого року. Усього за підсумками I кварталу 2012 року може бути експортовано 39,2 мільярда кубометрів.
Офіційний прогноз експорту на рік - 154 мільярди кубометрів проти 150 мільярдів кубометрів в 2011 році. У минулому році все зростання експорту було забезпечено успішними продажами саме в першому кварталі. Навряд чи варто чекати виправлення ситуації в четвертому кварталі, тому що реальні морози встановлюються в Європі тільки в січні. Це означає, що все складніше чекати зростання експорту російського газу в 2012 році.
Скорочення березневого експорту супроводжується перенесенням транзиту з України на північний коридор: газопровід "Ямал-Європа", що проходить через Білорусь, і морський газопровід "Північний потік". У березні поставки з цього коридору склали 2,9 мільярда кубометрів, що на 25% вище, ніж було прокачано в минулому році по "Ямал-Європа" (Nord Stream тоді ще не працював).
Ситуація з використанням української транзитної системи змінилася драматично: транзит до країн західної та центральної Європи по ужгородському коридору знизився майже в два рази (на 47%) - до 3,6 мільярда кубометрів.
І якщо в березні 2011 року середньодобовий транзит газу по "Ямал-Європа" (75 мільйонів кубометрів) був в три рази меншим, ніж ужгородські поставки, то в цьому березні поставки по північному коридору (94 мільйонів кубометрів) лише на 24% нижчі, ніж український транзит.
Транзит по "Північному потоку", як і раніше, становить близько 27 мільйонів кубометрів на добу - це третина від потужності першої нитки. На кінець березня 2012 р. по ньому з моменту запуску в листопаді минулого року буде транспортовано сумарно 3 мільярда кубометрів палива. Поставки газу по магістралі 21 березня тимчасово (приблизно на шість годин) припинялися для проведення планових робіт. Для виконання добової номінації після перезапуску поставки піднімалися вище тієї потужності, на якій газопровід зараз зазвичай працює. У ці години система качала по 50 мільйонів кубометрів в добовому, або 18 мільярдів кубометрів у річному вирахуванні, або дві третини потужності нитки (27,5 мільярда кубометрів на рік).
Поставки газу на адресу "Нафтогазу України" склали в березні близько 1,9 мільярда кубометрів. Видобуток газу в Росії в березні 2012 р. зріс на 1% - до 62,2 мільярда кубометрів, видобуток газу "Газпрому" знизився на 1% - до 47,2 мільярда кубометрів.
Всупереч заяві глави Газпрому Олексія Міллера про те, що Росія закінчила відбір зі сховищ, статистика говорить, що він все ще триває. З початку сезону відбору було відібрано з російських підземок близько 43 мільярда кубометрів при тому, що оперативний запас у сховищах на початок зими становив 65,2 мільярда кубометрів.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас