Що зміниться від зміни назви? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що зміниться від зміни назви?

2260
Головнокомандувач внутрішніми військами України Сергій Яровий заявив - в найближчому майбутньому його підлеглі можуть змінити назву та стати жандармами. Чи допоможе це підрозділу? Російський досвід свідчить - навряд чи. Від одного лише перейменування сутність правоохоронців не зміниться.
Як ви човен назвете...
26 березня в Україні відсвяткували день внутрішніх військ МВС. Вітаючи працівників структури зі святом прем'єр-міністр України Микола Азаров зазначив: "Ви багато робите для того, щоб в суспільстві панували мир та спокій, а інтереси держави, її суверенітет і права наших громадян були надійно захищені. Незважаючи на складні завдання, військовослужбовці внутрішніх військ МВС завжди залишаються вірними присязі, демонструючи при цьому мужність і професійну майстерність". У свою чергу глава ВВ МВС Сергій Яровий заявив: в майбутньому його структура може змінити назву. "Зараз якраз підбираємо варіанти. Наприклад, "сили правопорядку", "внутрішні сили" і навіть "жандармерія". Зараз у рамках програми з обміну досвідом ми тісно співпрацюємо з французькими жандармами", - сказав він. За словами Ярового, саме французькі колеги і напоумили українців задуматися про зміну назви. "Вони часто запитують, чи не хочемо теж жандармами стати. У перекладі це слово означає "люди зброї" або "озброєна свита". Це не остаточний варіант. Можливо, оголосимо конкурс на найкращу назву", - пояснив головнокомандувач внутрішніми військами.
Перейменування внутрішніх військ - справа клопітка і витратна. Для прикладу можна взяти недавнє російське нововведення - там міліцію перейменували на поліцію. Точну суму витрат ніхто не називав. У самому відомстві говорили про 2,2 мільярда рублів (59,75 млн. гривень), а незалежні експерти відзначали, що знадобиться в п'ять разів більше коштів. Як би там не було, це досить велика сума. Безумовно, чисельність внутрішніх військ в Україні і нинішньої російської поліції непорівнянна - 33 тисячі проти 821 тисячі осіб. Але навіть ці 33 тисячі осіб в Україні вважаються обтяжливими для бюджету. У січні 2012 року в Рахунковій палаті України заявили: незважаючи на надані ВВ в 2010 і 2011 роках фінансові кошти в розмірі 2,2 мільярда гривень, в країні так і не було створено мобільне та оптимальне за чисельністю військове формування. "Ситуація із забезпеченням внутрішніх військ речовим майном критична. Особовий склад, який щодня виходить на патрулювання, забезпечує громадський порядок, охороняє особливо важливі об'єкти, здійснює конвоювання підсудних та засуджених, не має належного обмундирування", - зазначили у Рахунковій палаті. При цьому, існуюча структура ВВ є громіздкою та обтяжливою для держбюджету, а низький рівень оснащеності значно ускладнює виконання покладених на підрозділ завдань. Та й із забезпеченням фінансами особового складу не все гладко. Наявність проблеми визнає і керівництво внутрішніх військ. "Проблема існує, і вона - дуже болюча. Я кажу про грошове утримання і про забезпечення житлом. Питання вивчалося на рівні президента і прем'єр-міністра України, у них є розуміння проблеми. Відразу її вирішити неможливо", - говорить Яровий в коментарі ForUm-у. Але від ідеї перейменування відомства не відмовляється.
Чому ж у ВВ так загорілися ідеєю змінити ім'я? Пам'ятаючи про російський приклад, можна припустити, що справа в іміджі правоохоронців. За останніми опитуваннями, рівень довіри до української міліції низький. Згідно з оприлюдненими в січні 2012 року даними, українській міліції довіряють лише 10% громадян. Як свідчать дані опитування, соціологічної групи "Рейтинг", відповідаючи на запитання про те, що заважає органам внутрішніх справ ефективно виконувати свою роботу, 64% опитаних сказали, що це корупція, близько 40% назвали перешкодою для ефективної роботи недовіру населення, низькі моральні якості співробітників міліції. Також 80% українців вважають, що міліції потрібні реформи. Що стосується внутрішніх військ, то проблема з довірою їм ґрунтується на специфіці діяльності. "Нам доручені супроводження особливо важливих вантажів, охорона дипломатичних місій, конвой арештованих", - говорив 26 березня Яровий. Останнє, особливо після процесів у справах політичних опонентів влади, і викликає нарікання, в тому числі і сторонніх спостерігачів. Крім того, на ВВ поширюється і негативний імідж всього МВС. І ніяким перейменуванням проблему не вирішити.
... так він і попливе?
Задумка з перейменуванням внутрішніх військ на жандармерію навряд чи обернеться чимось вдалим. І справа не тільки в хронічній нестачі грошей. Перейменування внутрішніх військ на жандармерію не підвищить довіру до правоохоронців або їх імідж. Лише 21% з опитаних "Рейтингом" підтримав ідею перейменування української міліції на поліцію. Щодо внутрішніх військ окремо опитування не проводилося. Але навряд чи відсоток буде вищим. Решта українців, як уже зазначалося, виступають за реформи серед правоохоронців.
Показовий приклад російської поліції. Незважаючи на офіційні дані ВЦДГД, які намагаються переконати в тому, що після перейменування у російських громадян різко зросла довіра до "рідної" поліції (з 33% до 52%), сторонні спостерігачі відзначають, що не все так добре. За даними дослідження, проведеного фондом "Громадський вердикт" і аналітичним центром Юрія Левади, довіряють поліції 14% росіян, опитаних у листопаді 2011 року. У порівнянні з аналогічним періодом 2010 року, їх число зросло всього на 3%. При цьому, задоволені роботою правоохоронців всього 34% росіян. Це опитування проводилося ще до гучного випадку в Казані, коли від катувань в міліції загинув випадковий перехожий, затриманий патрулем. Таким чином, на перших порах перейменування, може, і викличе своєрідну ейфорію в українців. Втім, і це навряд чи - враховуючи ті ж випадки смерті ув'язнених в українських в'язницях. Крім того, не варто очікувати і бурхливої радості українців з приводу збільшення бюджетних витрат на міліцію. Звідкись ці гроші потрібно буде брати. Тим більше, що фінансів знадобиться багато не тільки на перейменування, а й на нову форму і зарплату. Про це, зокрема, заявив один з авторів законопроекту щодо перейменування міліції на поліцію, а внутрішніх військ на жандармерію Василь Грицак. Зокрема, він заявив, що при зміні назви зміниться і форма. "Зразки форми вже готові, - говорить Грицак. - У поліцейських вона буде темно-синьою - як у французьких, у жандармів - чорною", - заявив Грицак. Звідки візьмуть гроші на перевдягання особового складу МВС і ВВ зокрема, він не пояснив. Крім цього, після перейменування збільшиться і зарплата. "Що стосується зарплати, то у рядового складу вона має бути близько 500 доларів, у керівництва - на 500 доларів більше. Крім того, у Тернопільській, Рівненській областях не може бути генеральських посад. Не тому, що це західні області, а виходячи з кількості підлеглих", - пообіцяв Грицак. Ці слова він сказав ще в січні. Тоді ж він пообіцяв, що законопроект ухвалять до Євро-2012.
Безумовно, підвищення зарплати вітчизняним правоохоронцям давно назріло. Але звертає на себе увагу той факт, що ніхто не говорить про переатестацію правоохоронців. В результаті, в лавах органів залишаться люди, які брали участь в тортурах, побитті демонстрантів, знущанні над ув'язненими і вибиванні зізнань. І як їх не назви - поліцією, жандармерією, ангельською армією чи militia Dei, - на результати діяльності та рівень довіри серед українців це навряд чи вплине позитивно.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас