Експерти: Уряду варто повернутися до питання зниження податків на нафтопродукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Уряду варто повернутися до питання зниження податків на нафтопродукти

Енергетика
131
Зниження акцизів на паливо є оптимальним способом для оперативної стабілізації цін на українському ринку нафтопродуктів, вважають в консалтинговій компанії "А-95" (Київ).
У той же час, відповідно до прес-релізу "А-95", експерти критикують ініціативу Міненерговугілля щодо давальницької переробки 1 млн тонн нафти НАК "Нафтогаз України" на потужностях Лисичанського НПЗ з відкладеним платежем ПДВ.
"По-перше, навіть у випадку оперативного прийняття відповідного рішення даний ресурс зможе з'явитися на ринку не раніше другої половини травня. По-друге, придбання нафти на зростаючому ринку і подальша її переробка на низькоефективних українських НПЗ призведе до отримання підвищеної собівартості даних нафтопродуктів. По-третє, в середині березня Лисичанський НПЗ зупинено на безстроковий ремонт, і він не зможе швидко відновити роботу", - відзначають в групі.
Найбільш же вагомим недоліком давальницької переробки нафти "Нафтогазом" експерти називають істотну недоїмку державного бюджету, яка виникне при імпорті сировини без сплати ПДВ.
"Виходячи з вартості нафти $120/баррель держбюджет недоотримає у вигляді ПДВ близько 1,4 млрд грн, а остаточний розмір втрат буде ще більшим за рахунок подальшої реалізації нафтопродуктів без ПДВ", - відзначають в "А-95".
У той же час, зниження акцизів надасть стабілізуючий ефект практично відразу, забезпечивши більш прийнятний рівень ціни в період посівної кампанії, говорять в компанії.
"Даний механізм стабілізації буде менш болючим для держбюджету: за розрахунками "А-95", з урахуванням зниження акцизів на рівні минулого року (EUR50/тонна на бензин і EUR20/тонна на ДП) бюджет недоотримає близько 1 млрд грн", - відзначають експерти.
Найкращим способом поповнення втрат держбюджету в обох випадках експерти вважають збільшення ставок ренти на видобуток нафти, які були різко знижені на 2012 рік.
"При ціні $125/баррель додатковий прибуток нафтовидобувних компаній України за рахунок зниження ренти складе в річному вирахуванні близько 5 млрд грн. Повернення до колишніх ставок ренти поверне прибуток нафтовидобувачів на нормативний рівень і дозволить державі здійснити зниження податків на нафтопродукти і провести пряме субсидування окремих категорій споживачів, наприклад, аграрного сектора", - резюмує директор "А-95" Сергій Куюн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас