Вчені розкрили секрет ожиріння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені розкрили секрет ожиріння

93
Необмежений доступ до їжі у мишей і її систематичне переїдання викликають ріст нових нервових клітин в гіпоталамусі - "харчовому центрі" мозку - і блокування їх зростання призводить до зниження апетиту і ваги гризунів, заявляють американські і японські біологи в статті, опублікованій в журналі Nature Neuroscience.
Гіпоталамус відповідає за роботу багатьох базових функцій організму, в тому числі дихання, травлення і ендокринну систему. Порушення в роботі цієї частини мозку викликають серйозні наслідки для здоров'я тіла людини, які можна виправити за допомогою препаратів, що діють на нервові клітини потрібного типу. Приміром, в цьому березні вчені з'ясували, що підвищений вміст СО2 в повітрі негативно впливає на роботу гіпоталамуса, через що люди і тварини починають швидко набирати вагу.
Група нейрофізіологів під керівництвом Сета Блекшоу з Університетської школи медицини імені Джона Гопкінса в місті Балтимор (США) виявила несподіваний ефект переїдання для гіпоталамуса, вивчаючи механізми появи і функції нових нервових клітин в цій частині мозку.
Довгий час вчені вважали, що організм людини та інших тварин втрачає здатність до формування нових нервових клітин у мозку після дорослішання. В кінці минулого століття відразу кілька груп біологів виявили, що нейрогенез, формування нових нервових клітин в дорослому мозку, може відбуватися в гіпокампі і в центрах нюху. У 2005 році нейрофізіологи з'ясували, що аналогічні процеси відбуваються і в гіпоталамусі, проте функції і джерело нових нейронів залишалися загадкою для дослідників.
Блекшоу і його колеги спробували знайти джерело нових клітин в гіпоталамусі новонароджених та дорослих мишей, позначивши частину клітин в їх гіпоталамусі за допомогою бромдезоксиуридину (BrdU), синтетичного аналога нуклеотиду тимідину - одного з чотирьох типів "цеглинок" ДНК. Така позначка передається дочірнім клітинам при розподілі разом з батьківською ДНК, що легко дозволяє відстежити її "родовід" навіть після декількох ділень.
Виявилося, що джерелом нових нейронів виступали так звані таніцити - клітини сполучної тканини всередині самого гіпоталамуса. Новонароджені нейрони мігрували в серединне піднесення - частину гіпоталамуса, де знаходиться центр апетиту ссавців.
Переконавшись в існуванні нових нервових клітин, учені спробували встановити їх роль в роботі організму миші. Для цього вони виростили дві популяції гризунів з поміченими нейронами в гіпоталамусі і посадили одну з них на "пісну" дієту, а другій запропонували необмежений доступ до корму з високим вмістом жиру.
Мозок мишей з висококалорійною дієтою виробляв у чотири рази більше нейронів, в порівнянні з гризунами, чий раціон був обмежений. Блокування нейрогенезу привело до різкого зниження апетиту й ваги у піддослідних з групи з необмеженим доступом до їжі. За словами дослідників, маса таких мишей була меншою, ніж у їхніх родичів зі звичайною "збалансованою" дієтою.
Таким чином, переїдання і подальше ожиріння є наслідком появи нових нейронів в гіпоталамусі. Цілком можливо, що аналогічна система існує і в мозку людини, роблять висновок вчені.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас