Парламент розблокує земельні аукціони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент розблокує земельні аукціони

Аграрний ринок
339
У четвер було оприлюднено законопроект N10231 народного депутата Володимира Толстенка (Партія регіонів) з поправками до Земельного кодексу, якими встановлюється процедура проведення земельних аукціонів. Варто зазначити, що, згідно з чинним законодавством, порядок здійснення реалізації земель на торгах повинен бути прописаний в кодексі. Однак за останні 10 років парламент так і не зміг його затвердити. Як пояснив Толстенко, органи місцевого самоврядування "проводять аукціони на свій розсуд", і завжди є ризик, що через суд права власності на землю або оренду можуть бути скасовані. У Держагентстві земельних ресурсів підтверджують, що місцева влада розробляє тимчасові порядки "під себе", проводячи фіктивні торги з підставними учасниками.
Новий законопроект передбачає ліцензування суб'єктів господарювання-виконавців земельних торгів, які в своєму штаті повинні мати не менше двох ліцитаторів. Останні повинні будуть мати вищу освіту та кваліфікаційне свідоцтво Держзему, яке необхідно буде підтверджувати кожні два роки. "Ліцензування даної діяльності - світова практика. У цій сфері необхідний контроль з боку держави", - розповіли в Держагентстві земельних ресурсів. Планується, що винагорода виконавцю торгів буде встановлюватися в розмірі 5% від вартості купівлі-продажу ділянки або половини річної суми його оренди, але не більше ніж 3,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожен лот (до 60 тис. грн). Учасникам торгів доведеться оплатити реєстраційний (встановлює виконавець, але максимальний його розмір не повинен перевищувати 50% мінімальної зарплати на дату підписання договору про проведення торгів) та гарантійний внески (10% стартової ціни лота або розміру річної оренди). Останній внесок у випадку програшу буде повертатися.
Підготовка до аукціону, згідно з документом, передбачає безкоштовне оприлюднення інформації про ділянку. Зокрема, місцезнаходження, кадастровий номер, план, площа та цільове призначення ділянки. Торги після цього повинні відбутися не раніше 30 і не пізніше 90 днів. Крім того, законопроект прописує покрокові дії ліцитатора і учасника аукціону вже безпосередньо під час його проведення та процедуру проведення повторних торгів по конкретній ділянці, якщо попередні були визнані такими, що не відбулися. Таку ж конкурсну процедуру застосовуватимуть і після зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. "Прописана процедура більш публічна, прозора і дозволить підвищити вартість земельних ділянок, - говорить співрозмовник в Держземі. - Ми підраховували, що якщо механізм запрацює, то вже в цьому році місцеві бюджети зможуть додатково отримати до декількох мільярдів гривень".
Варто зазначити, що на сайті Держагентства земельних ресурсів остання інформація про продаж земельних ділянок на аукціонах була оприлюднена в травні 2010 року. У результаті всіх торгів, що відбулися в Україні, було отримано всього 15 млн грн, або 6,5% від обсягу коштів, отриманих від продажу та оренди земель в країні. Член комісії з питань земельних відносин, містобудування та архітектури Київради Тетяна Меліхова ("БЮТ-Батьківщина") підтримує дану ініціативу, оскільки в Києві останній земельний аукціон проводився в 2007 році. Тоді двоє з трьох його учасників виявилися підставними. "Це розблокує процес. У Києві знайдеться до 1 тис. га, які можна продати, і бажаючі їх купити є", - говорить вона. У Криму перші аукціони були проведені в минулому році на підставі прийнятого Радою міністрів автономії тимчасового положення. "Був сформований перелік з 72 земельних ділянок загальною площею 936,7 га для продажу у власність та надання прав оренди на них. Проведено чотири земельні аукціони, за підсумками яких до бюджетів різних рівнів надійшло 20,5 млн грн", - повідомили в прес-службі Держзему в Криму.
Заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Валерій Бевзенко (Партія регіонів) погоджується з необхідністю прийняття даного законопроекту. Однак, за словами Володимира Толстенка, зараз у фракції Партії регіонів обговорюється, чи будуть внесені поправки до Земельного кодексу, або парламенту запропонують прийняти окремий закон, який регулює порядок проведення аукціонів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас