Швеція може стати першою країною, де повністю відмовляться від готівки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швеція може стати першою країною, де повністю відмовляться від готівки

Фінтех і Картки
1672
Швеція може стати першою країною, яка відмовиться від готівкових грошей. У цій країні навіть у церкві приймають картки. У країні, яка першою в 1661 р. ввела в обіг паперові гроші, зараз вважають, що банкноти вичерпали себе і більше не потрібні.
У більшості шведських міст навіть квитки на автобус оплачують за допомогою мобільних сервісів. Банки країни і зовсім відмовляються від операцій з готівкою. Навіть церква приймає пожертвування з пластикових карток.
Зараз частка готівкових грошей у шведській економіці складає всього 3% проти, наприклад, 7% у США та 9% в Євросоюзі. Daily mail пише, що після зменшення обороту готівки, значно знизилися кримінальні показники. У 2008 р. в Швеції були пограбовані трохи більше 100 банків, а в 2011 р. - всього 16. Однак, в країні різко зросла кількість хакерських атак і інтернет-злочинів. Якщо в 2000 р. їх було скоєно приблизно 3,3 тис., то в минулому - близько 20 тис. Вже другий рік поспіль, Швеція займає перше місце в Глобальному звіті з інформаційних технологій. Відзначимо також, що останнім часом рівень кіберзлочинності швидко зростає в Україні. Експерти відзначають, що Україна - дуже важливий центр хакерства, поряд з Росією, Бразилією, Китаєм і меншою мірою - Індією. Однак, на відміну від Швеції причини зростання кіберзлочинності інші - в цих країнах досить освічене молоде населення, високий рівень безробіття та обмежені можливості працевлаштування.
Прихильником відмови від готівки в Швеції є і екс-учасник шведської групи "ABBA" Бьорн Ульвеус. Після того як його сина пограбували втретє, він став активно пропагувати перехід на цифрові гроші.
Інші прихильники безготівкових розрахунків кажуть, що відмова від банкнот повинна бути поступовою.
А головними критиками переходу на цифрові гроші залишаються літні шведи, які проживають у сільських і важкодоступних районах країни. За словами глави Шведської національної організації пенсіонерів Курта Перссона, реформа стала для них справжньою проблемою, оскільки багато сільських жителів просто не знають, що таке пластикова картка і як нею правильно користуватися.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас