Вчені створили плащ-невидимку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили плащ-невидимку

230
Словацькі та іспанські вчені розробили "плащ-невидимку", який складається з циліндричних шарів надпровідника і феромагнетика і дозволяє приховати предмет від магнітного поля.
За останнє десятиліття фізики розробили відразу кілька пристроїв, що дозволяють приховати той чи інший об'єкт від електромагнітного випромінювання у вузькому діапазоні частот. Так, американські фізики в 2009 році створили кремнієве покриття, що робить предмет невидимим в інфрачервоному діапазоні частот.
У 2010 році був створений перший тривимірний "стелс"-плащ, в 2011 році вчені навчилися приховувати об'єкти від плину часу, а вже цього року - від мікрохвильового випромінювання, передає РИА Новости.
Група фізиків під керівництвом Альваро Санчеза з Автономного університету Барселони розробила технологію, що дозволяє приховати тривимірний об'єкт довільної форми від магнітного поля, що виробляється природними магнітами або постійним струмом.
Санчез і його колеги експериментували з метаматеріалами та іншими екзотичними формами матерії і виявили, що досить проста комбінація з надпровідника і ферромагнетика має необхідні "стелс"-властивості.
Як пояснюють вчені, надпровідники володіють особливими магнітними властивостями і не пропускають магнітне поле через себе. Тим не менш, вони не можуть використовуватися як магнітне "стелс"-покриття - надпровідники спотворюють близькі до них лінії поля, і за цими перешкодами такий "плащ" можна буде засікти.
Вчені змогли подолати цю проблему за допомогою тандему з циліндра з надпровідника і шару ферромагнетика, що покриває його. За словами дослідників, ферромагнетики є своєрідним антиподом надпровідників - вони притягують лінії магнітного поля, а не відштовхують їх. Точно підібрана товщина шару ферромагнетика дозволяє нейтралізувати спотворення ліній поля, які виникають через дію надпровідника.
Вчені реалізували свої ідеї на практиці, зібравши магнітний плащ-"невидимку" з декількох стрічок високотемпературного надпровідника, наклеєних на циліндр із сплаву заліза, хрому і нікелю. Фізики охолодили свій винахід до 77 градусів Кельвіна (мінус 196 градусів Цельсія), помістили його в поле двох постійних магнітів і виміряли силу магнітного поля всередині пристрою.
Плащ-"невидимка" проявив себе дуже добре - він придушував магнітне поле не тільки в межах самого пристрою, але і навіть за його межами.
Санчез і його колеги вважають, що їх винахід може застосовуватися для магнітного екранування чутливих наукових приладів. Відсутність обмежень за розміром і промислово доступні матеріали дозволяють виготовляти та використовувати такі "плащі" вже зараз.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас