Банкіри: Зниження облікової ставки свідчить про намір НБУ пом'якшити монетарну політику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Зниження облікової ставки свідчить про намір НБУ пом'якшити монетарну політику

916
Зниження Національним банком України (НБУ) облікової ставки з 7,75% до 7,5% свідчить про те, що центральний банк готовий пом'якшити монетарну політику, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".
"Зниження облікової ставки говорить про те, що НБУ готовий до стимулювання економіки кредитними ресурсами. Це індикатор того, що ліквідність у банківській системі достатня", - сказав голова правління Банку Кіпру Владислав Байрака.
Казначей Укрінбанку Олег Бронін вважає, що зниження облікової ставки будуть сприяти підвищенню рівня ліквідності в банківській системі.
"Рішення Нацбанку про зниження облікової ставки і зміну нормативів обов'язкового резервування безумовно призведе до підвищення ліквідності банківської системи, дедоларизації економічних процесів та активізації кредитної діяльності вітчизняних банків, що, в кінцевому підсумку, може дати додаткових імпульсів для прискорення темпів економічного зростання країни", - сказав експерт.
При цьому він додав, що встановивши нульову ставку резервування по залученнях від банків-нерезидентів та фінансових організацій-нерезидентів в російських рублях, регулятор продовжує послідовно підвищувати статус цієї валюти в Україні.
Член правління Промінвестбанку Владислав Кравець також вважає, що зниження облікової ставки свідчить про хороший рівень ліквідності банків.
"Зниження облікової ставки позначиться на рівні прибутковості ПДВ-облігацій. Це також свідчить, що коррахунок високий: гривня є і її багато", - сказав він.
Голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук, в свою чергу, зазначив, що зниження облікової ставки буде сприяти зниженню ставок за гривневими депозитами.
"Я вважаю, що ставки на депозитному ринку завищені, і зниження ставки рефінансування - це хороший сигнал учасникам ринку щодо зниження ставок за гривневими депозитами", - сказав він.
Разом з тим, голова правління банку "Форум" Вадим Березовик зазначив, що зниження облікової ставки може надати тільки опосередкований вплив на фінансовий ринок.
"Зниження ставки рефінансування безпосередньо не впливає на ставки на грошовому ринку і, за великим рахунком, не буде мати істотного моментального впливу на ринок. Однак для ринку це все ж позитивний сигнал, який свідчить, що держава прагне зміцнити нацвалюту", - сказав банкір.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас