Ъ: Українці будуть змушені більше платити за опалення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Українці будуть змушені більше платити за опалення

Енергетика
5909
Енергетична модернізація житлових будинків в Україні обійдеться середній сім'ї в 70 євро на рік, що дозволить скоротити на 50% споживання тепла, підрахували у Світовому банку. Втім, через подорожчання енергоресурсів громадяни все одно будуть платити більше, ніж зараз, - на 68%. Однак без реформи вже через 10 років вартість опалення стане недоступною для 70% споживачів. В уряді вважають, що реформа обійдеться українцям мінімум удвічі дорожче, погоджуючись, однак, що проблему необхідно вирішувати, хоча держбюджет і обмежений у коштах.
Уряд України вже кілька років декларує необхідність енергетичної паспортизації житлових будинків з подальшою їх тепломодернізацією. Таке нововведення, на думку чиновників, дозволить вдвічі скоротити втрати і споживання тепла, проте конкретні розрахунки поки не проводилися. Цю недоробку усунув Світовий банк (СБ), оприлюднивши звіт "Модернізація системи централізованої системи опалення в Україні: облік тепла і ведення платежів на основі його фактичного споживання". Поради не нові - встановлення індивідуальних і загальнобудинкових лічильників, зовнішнє утеплення будинків, створення організацій співвласників багатоквартирних будинків, однак вони підкріплені детальними розрахунками.
СБ, виходячи з припущення, що за найближчі 10 років вартість природного газу для опалення житла громадян зросте з 730 грн до 3000 грн, оцінив зростання вартості витрат на тепло середньої сім'ї із 195 євро до 450 євро на рік, що вимагатиме виплати бюджетної компенсації в середньому 70% споживачів. Одна лише тільки встановлення лічильників і індивідуальних теплових пунктів дозволить скоротити використання тепла на 20%. Як наслідок, річні витрати на опалення зростуть всього до 395 євро, що зможуть оплатити 50% споживачів. Їх інвестиційні витрати, в цьому випадку, складуть всього 18 євро на рік. Якщо буде обраний другий варіант, що враховує зовнішню теплоізоляцію будівель і встановлення розподільників вартості спожитого тепла на батареях, інвестиційні витрати на будівлю складуть 100 тис. євро, а на сім'ю - 70 євро на рік. Зате це на 50% скоротить споживання тепла, загальна вартість якого складе 329 євро на рік. Це знизить необхідність бюджетного субсидування до 20% сімей. Модернізація теплокомуненерго дозволить додатково знизити собівартість тепла, але детально такий аналіз не проводився.
В Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ зазначають, що в цих розрахунках не враховано реальний стан українських будинків. На роль "типового житлового будинку" банк бере 9-поверховий будинок з 3 під'їздами і 108 квартирами, побудований в 1989 році. "У нас значна частина житлового фонду побудована набагато раніше, тому його стан набагато гірший - в середньому на енергетичну модернізацію одного будинку необхідно від 2 до 3 млн грн (до 300 тис. євро. - "Ъ")", - пояснив "Ъ" глава Мінрегіонбуду Анатолій Близнюк.
Міністр згоден з висновком СБ, що ефективною є одномоментна модернізація житлових будинків з підвищенням тарифів на газ до рівня собівартості. "Досвід європейських країн показує, що перед мешканцями стоїть вибір: або проводити модернізацію і платити за тепло $45-55, або не проводити і платити по $145, - упевнений він. - Держава має допомагати громадянам, але наші можливості обмежені. У бюджеті фінансується програма зі встановлення загальнобудинкових лічильників, але щодо інших робіт потрібно розуміти, що бюджет в змозі оплатити або компенсацію за тарифами, або пільгові кредити на енергозбереження".
Більш жорстку оцінку розрахункам СБ дав виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст Анатолій Копець. "Розрахунки Світового банку дійсно показують досить скромну вартість модернізації будинків. Ймовірно, у банку не брали до уваги особливості укладення контрактів в українському держсекторі", - іронізує експерт. За його словами, найбільш важлива частина звіту - заява про те, що без екстрених реформ вже через 10 років опалення квартир стане економічно непідйомним для переважної більшості українців. "Навіть якщо в уряді це знають, вони поки бояться сказати це вголос", - додав пан Копець.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас