Ірак має намір потіснити Іран у сфері постачання нафти низці азійських держав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірак має намір потіснити Іран у сфері постачання нафти низці азійських держав

Енергетика
156
Ірак має намір наростити свою частку на світовому ринку нафти в умовах, коли традиційні покупці іранської нафти готуються до можливої відмови від її імпорту під загрозою санкцій з боку США і Євросоюзу.
За даними кувейтського інформаційного агентства KUNA, офіційний Багдад запевнив Сеул, що відшкодує дефіцит нафтової сировини в разі припинення поставок іранської нафти в Південну Корею.
За даними агентства, така домовленість була досягнута в Багдаді на рівні представників урядів двох країн.
Сторони, зокрема, досягли домовленостей про виділення Сеулу квоти на 250 тис. барелів сирої нафти на добу (б/д) для покриття дефіциту сировини у разі виникнення надзвичайної ситуації. Цей обсяг відповідає 10% загального щоденного обсягу імпорту нафти.
"У випадку, якщо Сеул буде мати проблеми з імпортом нафти і звернеться за допомогою, то Ірак дасть преференції поставкам нафти до Південної Кореї", - цитує агентство віце-прем'єра Іраку з енергетики Хусейна Шахрістані.
Раніше Південна Корея оголосила про приєднання до міжнародних санкцій відносно Ірану, який підозрюється у розробці військової ядерної програми.
KUNA повідомляє, що в 2011 році Південна Корея імпортувала 926,7 млн. барелів нафти, з яких 9,4% припало на іранську нафту.
Що стосується Іраку, то в даний час він щодня поставляє 89,9 млн. барелів південнокорейським споживачам, що становить 9,7% від загального обсягу імпорту сировини і приблизно відповідає частці Ірану.
Багдад також днями запропонував Шрі-Ланці почати поставки своєї нафти в цю країну, щоб зменшити її залежність від нафти іранського походження.
Газета Sunday Times of Colombo з посиланням на високопоставлені джерела в міністерстві нафти країни повідомила, що Ірак запропонував Шрі-Ланці поставляти "значну кількість" нафти для заміни іранської сировини, частка якої в загальному імпорті нафти становить 92%.
За даними видання, Шрі-Ланка визначиться з експортером нафти до 29 березня - за три місяці до того, як наберуть чинності американські санкції відносно країн, які продовжують торгові відносини з Тегераном.
Побудовані на Шрі-Ланці в 1968 році за італійською технологією переробні потужності використовували нафту як іранських так і саудівських сортів, тому крім Іраку Коломбо веде переговори про додаткові постачання сировини з Об'єднаними Арабськими Еміратами і Саудівською Аравією.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас