Зерно пішло в запас — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерно пішло в запас

Аграрний ринок
432
Запаси зерна в країні на 1 липня 2012 р. складуть аж ніяк не менше 10 млн. т - безпрецедентний показник для країни. Українські чиновники нарікають на млявий експорт зерна в третьому кварталі минулого року, який збив графік поставок на весь маркетинговий рік. Але звинувачувати їм нема кого, крім себе, - торгівлю загальмували експортні мита.
За 3,5 місяці, що залишилися до кінця маркетингового сезону, Україна не встигне розвантажити внутрішній ринок зерна. Міністерство аграрної політики і продовольства України прогнозує, що перехідні залишки зерна до 1 липня 2012 р. перевищать рекордний для країни показник 10 млн. т.
"Виростили 56 млн. т, близько 26 млн. т - споживання, перехідні запаси були досить великі... Залишається 30 млн. т", - підрахував перший заступник міністра агрополітики та продовольства Микола Безуглий.
За його словами, темпи експорту зерна з країни - недостатні, щоб до кінця сезону встигнути розвантажити ринок, і перехідні залишки будуть завищеними. Із загального їх обсягу 10 млн. т близько 7 млн. т припаде на пшеницю, з них 5 млн. т - на продовольчу. Це відповідає внутрішньому споживанню на внутрішньому ринку.
Причина, через яку країна підходить до нового сезону з перевантаженим ринком, - низькі темпи експорту на старті сезону, що завершується. "У нас будуть завищені перехідні запаси зерна, оскільки недостатні темпи експорту в ІІІ кварталі 2011 р. позначилися на його загальному обсязі. При цьому логістика має певні обмеження", - сказав Микола Безуглий. Нагадаємо, що в липні 2011 р. в Україні почали діяти мита на експорт зерна, що вкупі зі скасуванням відшкодування ПДВ зернотрейдерам призвело до того, що обсяги експорту впали до мінімальних. Так, в липні Україна поставила антирекорд з експорту зернових - було продано за кордон 380 тис. т зерна. Місяцем раніше поставки були майже в п'ять разів більші. Мита були скасовані восени 2011 р., і в першій половині сезону експорт досяг близько 10 млн. т. Однак в 2012 р. активізації міжнародної торгівлі завадила аномально холодна погода, яка, зокрема, паралізувала роботу портів.
Так, експорт зерна в лютому склав усього 1,7 млн. т при необхідному мінімумі 2 млн. т. У березні чиновники очікують, що експорт досягне 2,3-2,5 млн. т. "Але скажу чесно: цього недостатньо", - визнав заступник міністра. Днем раніше міністр агрополітики Микола Присяжнюк також визнав, що Україна не виходить на заплановані показники 26 млн. т. "Експорт буде 20-21 млн. т", - спрогнозував він.
Правда, чиновники пропонують не вважати 1 липня остаточною датою. За словами Миколи Безуглого, експорт кукурудзи може тривати аж до надходження на ринок нового врожаю 2012 р., а це відбудеться не раніше жовтня.
"Нам вдасться їх (перехідні запаси. - "i") скоротити", - сказав він. Загальний обсяг експорту кукурудзи врожаю 2011 р. може скласти 15 млн. т, що є історичним рекордом для України. Зрозуміло, що при переповненому ринку мова про якісь обмеження експорту не йде.
Таким чином, замість дефіциту зерна в наступному сезоні, на який вказували високі втрати озимих, Україна за фактом може отримати надлишок. Урожай пшениці прогнозується на рівні 14 млн. т, що разом з перехідними залишками 7 млн. т формує пропозицію на рівні 21 млн. т - майже стільки ж, скільки було в рекордному 2011-му.
"Щорічно ми споживаємо 6 млн. т пшениці. На сьогодні Аграрний фонд має запаси 1,3 млн. т у своєму резерві. Запаси перехідні - досить великі. Все це на 100% забезпечить продовольчу безпеку, не дасть можливості зростання цін на продзерно і як наслідок - на хліб. Я впевнений, що нам нема про що турбуватися", - сказав Микола Присяжнюк.
Проте оборотна сторона високої пропозиції зернових на внутрішньому ринку - формування не дуже привабливих цін для сільгоспвиробників. У майбутньому сезоні вони мали всі шанси значно зрости, в порівнянні з торішнім рівнем, проте перехідні залишки загальмують цю тенденцію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас