Депутат Держдуми РФ: Україна тупо вимагає знизити ціну на газ, що поставляється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутат Держдуми РФ: Україна тупо вимагає знизити ціну на газ, що поставляється

Енергетика
752
Переговори щодо газу не закінчуються, бо Україна нічого не пропонує Росії за зниження ціни на газ.
Про це заявив президент Російського газового товариства, депутат Держдуми Росії Валерій Язєв. "Вимоги української сторони необґрунтовані. Ми готові до переговорів і беремо участь у них, але хотілося, щоб вимоги були розумними і обґрунтованими. Українська сторона не пропонує нічого натомість - просто вимагає прямолінійно, тупо знизити ціну на газ", - сказав Язєв.
Також він підкреслив, що постачання здійснюються відповідно до контрактів, підписаних до 2019 року. "Володимир Володимирович якось давно, не в цю виборну кампанію, говорив: а ви нам що?", - нагадав Язєв.
Чиновник зазначив, що навіть якщо підписант цих угод Юлія Тимошенко сидить у в'язниці, - "це справа українського правосуддя, і я її не збираюся коментувати, а наш контракт - він має міжнародну юрисдикцію".
"Нехай Україна звертається до Стокгольмського арбітражу", - запропонував Язєв.
Нагадаємо, Газпром і Нафтогаз 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 роки; про обсяги та умови транзиту газу через Україну на 2009-2019 роки. У 2009 році для України була зроблена знижка в 20% від європейської ціни на газ, з початку 2010 року сторони перейшли до ринкової вартості. Згідно з контрактом, ціна газу варіюється в залежності від ціни на нафту.
Після приходу до влади в 2010 році Віктора Януковича був ініційований перегляд ціни на газ для України. У рамках робочого візиту президента РФ Дмитра Медведєва 21 квітня 2010 року в Харкові були підписані доповнення до контракту, що збільшують закупівлю газу Нафтогазом у поточному році до 36,5 мільярда кубометрів, а також передбачають знижку в ціні на величину зниження російським урядом мита для поставок газу в Україну. Мито була обнулене, як наслідок, зниження склало 30% від контрактної ціни газу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас