Нафтогаз переходить на німецький — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз переходить на німецький

Енергетика
1453
10 березня в українській пресі з'явилися повідомлення про можливий реверс української газотранспортної системи. На тлі постійних невдач з переговорами щодо ціни на газ з Росією, "Нафтогаз", нібито, вирішив звернутися до західних партнерів. Але чи врятує це Україну?
Аверс на реверс
10 березня в "Дзеркалі тижня" з'явилася інформація про можливе підписання рамкової угоди між "Нафтогазом України" і німецькою компанією RWE. Згідно з цим документом, тепер частину газу в Україну будуть постачати з Німеччини. Правда, мова йде про невеликі обсяги: до 3 мільйонів кубометрів на добу. "Треба зауважити, що проект цього документа разюче відрізняється від договору купівлі-продажу від 19 січня 2009 року, укладеного між "Нафтогазом" і "Газпромом"", - зазначають у виданні. "З юридичної точки зору, як свідчать фахівці міжнародного торгового права, з якими консультувалася редакція ZN.UA, рамкова угода "Нафтогазу" з RWE є достатньо збалансованим документом. В цілому права і зобов'язання кожної із сторін є паритетними і не обтяжені надмірними або нерозумними умовами", - конкретизує видання.
Варто зазначити, що в даному питанні Україна діє в руслі загальноєвропейських тенденцій. Зараз в Європі активно використовуються спотові ціни на газ, при яких оплата за угодою здійснюється негайно. Даний механізм отримує все більшу популярність і, на думку більшості експертів, скоро може стати основним у Старому Світі. Безумовно, поки рано говорити про те, що даний механізм стане основним і в нашій країні, особливо з урахуванням часток поставок за спотовими контрактами з Європою і довгостроковим контрактам з Росією. Тим не менш, вплив спотових контрактів з RWE важко переоцінити - вони зможуть істотно вплинути на переговори з "Газпромом", який, незважаючи на весь тиск української сторони і участь у переговорах вищого керівництва країни, не бажає знижувати ціну на газ для нашої країни, відмовляючись, в тому числі, від таких "ласих" активів, як українська ГТС. Цілі домовленостей з німцями - максимально уникнути залежності від Росії. Більше того, "Нафтогаз" почав переговори і з іншими країнами, зокрема - з Туреччиною і Болгарією. Остання істотно обновила свою ГТС і готова організувати поставку газу з одного з турецьких терміналів зрідженого газу. Поки планується, що наслідком укладеної угоди з німцями буде вихід України на той рівень споживання російського газу, який був в 2009 році.
Втім, заміна аверсу на реверс на Заході України не така вже легка - у Словаччині, через яку і буде закуповувати німецький газ "Нафтогаз України" ГТС не розрахована на одночасний реверс і аверс. Втім, в кінці січня - початку лютого українці відновили і з'єднали два трубопроводи, які раніше були резервними. Ці трубопроводи прокладені паралельно тим, по яких експортується російський газ до Словаччини. Таким чином, тепер технічна можливість у словаків почасти є. Втім, залишається низка невирішених питань. У тому числі і щодо договору з німцями. Останні можуть стати для українців своєрідною заміною "Газпрому". У тому числі і завдяки тому, що контракт істотно підсилює позиції RWE в збиток "Нафтогазу", який цілком може знову "наступити на граблі" поставивши себе в явно невигідне становище при укладенні цього договору.
З вогню та в полум'я
Незважаючи на те, що в цілому контракт, який можуть укласти RWE і "Нафтогаз України" за багатьма позиціями кращий від російсько-українських домовленостей (зокрема - він не довгостроковий, що дозволяє в майбутньому коректувати ціну), він теж таїть для української боку низку небезпек. Так, згідно з інформацією "ДТ" контракт складений таким чином, що позиції німецької сторони там явно сильніші. Зокрема, у статті 12 зазначається, що права сторін регулюються законами ФРН. Крім того, у цій же статті зазначається, що Конвенція ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів у цьому випадку не застосовується. Даний пункт істотно підсилює позиції німців. По-перше, гра буде вестися за правилами їхнього законодавства. По-друге питання і в наявності висококваліфікованих фахівців з німецького права, які в той же час знайомі з усіма нюансами енергетичного ринку і всіма хитрощами, які можуть там застосовуватися. Україна повинна була б наполягати на застосуванні нейтрального законодавства, тим більше, що продаж, згідно з договором, буде здійснюватися в Словаччині. Та й застосування Конвенції ООН могло б посилити позиції України в даному питанні. Крім того, в тій же 12 статті зазначається, що спори між сторонами угоди підлягати розгляду міжнародним арбітражем, який знаходиться у Франкфурті-на-Майні, що теж істотно підсилює позиції німців. За фактом, угода перестає бути паритетною, адже у RWE у можливих суперечках є суттєві переваги, в першу чергу процесуального характеру.
Крім того, не варто випускати з уваги і зобов'язання німецької та української сторін перед "Газпромом". Росіяни вже не раз дорікали українцям за те, що ті перепродують російський газ. Не виключено, що тепер подібні претензії можуть бути висунуті до німців. Все-таки частка російського газу на німецькому ринку досить велика. Крім цього, транзит газу через Словаччину вимагає тим чи іншим чином узгодження з "Газпромом", який в 2008 році уклав договір з Eustream про транзит газу через територію Словаччини до 2028 року. Не виключено, що для газу для України у словацьких трубах просто не знайдеться місця. Або ціна за транзит буде такою, що операція буде просто невигідною. Можна, звичайно, і "міняти" газ з України на газ з Німеччини, але це теж вимагає узгодження з "Газпромом", якому навряд чи має сенс створювати умови для того, щоб Україна зменшувала обсяги купівлі газу в Росії або мала більш вигідні позиції на переговорах щодо ціни на газ.
Окремо варто зазначити і той факт, що співпраця з Туреччиною і Болгарією теж багато в чому утруднена. По-перше, ці країни є активними учасниками російського проекту "Південний потік". І те, що вони можуть віддати перевагу контракту з Україною, я не співробітництву з Росією, щонайменше викликає сумніви. Крім того, за болгарської ГТС доставити газ безпосередньо до території України неможливо. Україні доведеться домовлятися ще й з Румунією. З урахуванням споконвічних україно-румунських конфліктів з питань кордонів (зокрема, щодо судноплавства в дельті Дунаю), Бухарест може отримати стараннями української сторони прекрасний привід для тиску на Київ. Таким чином, Україна не те що поміняє "шило на мило", а до політичних проблем з Росією, пов'язаних з газом, додасть і точно такі ж і пов'язані все з тим же газом проблеми з Румунією.
У будь-якому випадку, навіть угода з однією лише німецькою стороною навряд чи здатна вирішити всі українські проблеми з газом. І навіть в цьому випадку багато буде залежати від волі як керівництва країни, так і керівництва "Нафтогазу". Крім того, не можна виключати і тиску "Газпрому", який все ж навряд чи зацікавлений у подібній угоді. Враховуючи посилення російської компанії на енергетичному ринку Європи, навряд чи можна очікувати, що "Газпром" не буде намагатися вплинути на укладення подібної угоди.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас