АПК годують ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АПК годують ПДВ

Аграрний ринок
372
Главі аграрного міністерства Миколі Присяжнюку не сподобалися темпи експорту зерна в 2011-2012 рр. Що не дивно - експорт зерна дійсно був провалений. Так, станом на 6 березня ц.р., вивезено всього 12,7 млн. т зерна, тоді як для виконання плану в цьому сезоні необхідно, щоб цей показник вже перевищив 16 млн. т. Існуючі потужності не дозволяють в авральному режимі компенсувати втрати динаміки експорту.
До кінця сезону залишилося всього три місяці - квітень, травень, червень. Максимально можливий обсяг зерна, який оператори можуть експортувати за цей період, становить 7,5 млн. т. Нехай до кінця березня поставки складуть ще 1,5 млн. т, тоді ми вийдемо на показник близько 22 млн. т за підсумками року.
Мінагропрод ж після триразового перегляду планів експорту встановив останню планку на рівні 23 млн. т експорту. Тобто реальні поставки вже ніяк не зійдуться з міністерськими планами за підсумками року. Це визнає і сам міністр.
"Маючи рекордний урожай, ми не змогли експортувати зерно, так як були неконкурентоспроможними. На першому етапі були введені експортні мита, які не дали ефекту, який прогнозував Мінфін. А потім була скасована компенсація ПДВ", - сказав міністр вчора.
Саме скасуванням відшкодування ПДВ зернотрейдерам Присяжнюк пояснює повний провал експортної кампанії. Йому начебто навіть вдалося переконати в цьому прем'єр-міністра Миколу Азарова.
"Норма повинна стимулювати експорт на майбутнє. Тому міністерство буде ініціювати повернення схеми відшкодування ПДВ", - переможно заявив Микола Присяжнюк. Винахідливість міністра вражає - спочатку уряд зробив все, щоб експорт рекордного врожаю зерна не відбувся. А потім знайшов цапа-відбувайла - ПДВ, скасування якого не тільки стримало експорт зерна, а й спустошило гаманці сільгоспвиробників при експорті кожної тонни рівно на 20%.
Елементарний розрахунок показує, що з липня по березень 2011-2012 рр. ПДВ, що підлягає відшкодуванню експортерам зерна, складе не менше $500 млн. Це у випадку поставок на рівні 13 млн. тонн зерна та усередненої його вартості на рівні $230 за 1 тонну. У гривні це близько 4 млрд. обігових коштів, які сільгоспвиробники не отримали внаслідок податкової реформи уряду.
Тепер, щоб компенсувати свою провину, Мінагропрод наполягає на поверненні старої схеми відшкодування ПДВ. Але зернотрейдери вже не бажають отримувати податок за правилами, встановленими раніше.
"Якщо мова йде про старий порядок відшкодування ПДВ, ми категорично проти цього, оскільки адміністрування цього податку здійснювалося за корупційною схемою - його отримували обрані. А потім ті, кому його відшкодували, ще виявлялися винні в його отриманні - з ними судилися. Ми більше не бажаємо грати за цими правилами", - заявив президент Української зернової асоціації Володимир Клименко. Він бачить лише одну умову, за якої зернотрейдери погодяться отримувати податок назад.
"Якщо відшкодування ПДВ дійсно буде здійснюватися в автоматичному режимі без корупції і надуманих перевірок, тоді ми готові співпрацювати з урядом. Ми готові обговорювати варіанти поліпшення адміністрування цього податку, але відновлювати колишнє неподобство не згодні. Тим більше, якщо ці обіцянки - передвиборна риторика", - додає Клименко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас