Експерти: КНР диверсифікує золотовалютні резерви, знижуючи внески в активи США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: КНР диверсифікує золотовалютні резерви, знижуючи внески в активи США

Банківські метали
742
Китай, що володіє золотовалютними резервами в розмірі 3,2 трлн доларів, почав диверсифікувати свої вкладення, скоротивши внески в американські активи, що для США може означати скорочення припливу дешевого капіталу з КНР і можливе зростання витрат на позики по всій країні, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на аналіз даних, оприлюднених Міністерством фінансів США.
"Це чітко показує прагнення Китаю не класти всі яйця в один кошик", - наводить видання слова голови Центру макроекономічних досліджень Пекінського університету Лу Фена.
Незважаючи на перегляд політики вкладення, Китай залишається найбільшим покупцем держоблігацій США. Станом на 30 червня 2011 року китайські вкладення в американські держоблігації збільшилися на 7%, або на 115 млрд доларів, до 1,73 трлн доларів, у порівнянні з роком раніше.
У той же час частка резервів Китаю в доларах скоротилася за фінрік, що завершився 30 червня 2011 року, до 54% з 65%, зафіксованих роком раніше. Однак деякі аналітики вважають, що на тлі труднощів в оцінці фінансових запасів Китаю, пов'язаних зі спробами країни приховати розподіл своїх резервів, дані можуть завищувати тенденцію.
Крім того, купівлі держоблігацій США за рік, що завершився 30 червня 2011 року, склали лише 15% від загального зростання валютних резервів КНР. За підсумками аналогічного періоду в 2010 році цей показник дорівнював 45%, в середньому за останні п'ять років - 63%, повідомляє видання.
Ґрунтуючись на отриманих даних, економісти попереджають, що скорочення вкладень КНР в американські держоблігації може привести до зростання відсоткових ставок в США, що негативно відіб'ється на економіці країни і збільшить урядові витрати на позики.
У той же час деякі економісти вважають переорієнтацію політики КНР з вкладень своєчасним кроком. "Було б оптимальним для Китаю прийняти протилежну стратегію і вибрати час, коли долар буде сильним, щоб кардинально змінити структуру своїх валютних резервів", - сказав учений в Інституті Брукінгса у Китаї Есвар Прасад.
Раніше уряд країни заявив, що він має намір підтримати економіку єврозони, важливого для КНР торгового партнера, і почати інвестувати в регіон.
"Європа - основний напрям для інвестицій Китаю в процесі диверсифікації своїх резервів в іноземній валюті", - наводить видання слова прем'єр-міністра КНР Вен Цзябао.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас